reklama

Badania prenatalne czy się martwić

Bardzo dziekuje za odpowiedź ja bałam się robić test pappa ponieważ chyba za dużo się naczytałam na temat jego wiarygodności a niechce też zabardzo się stresować...

reklama
Usg plus papa to badanie przesiewowe a nie diagnostyczne. Ma za zadanie znaleźć wszystkie „podejrzane” przypadki. Stąd jest tyle fałszywie pozytywnych przypadków. To nie jest wada badania tylko jego cel. Wykonanie papa ma jeszcze sens z innego względu - pokazuje jak działa lozysko. Słabe parametry papa wskazują na ciąże obarczoną ryzykiem np. nadciśnienia itp. Doświadczony lekarz poprawnie zinterpretuje wyniki. Lekarz z certyfikatem FMF.

Bardzo dziekuje za odpowiedź ja bałam się robić test pappa ponieważ chyba za dużo się naczytałam na temat jego wiarygodności a niechce też zabardzo się stresować...
To wbrew pozorom dość wiarygodne badanie, tylko musi być lekarz, który umie jest zinterpretować. Ono pokazuje dużo rzeczy i jest też dobrym wskaźnikiem dalszych działań np. dotyczących profilaktyki porodu przedwczesnego. Myślę, że każda kobieta w ciąży się martwi :)

Nie martw się tak bardzo, zmarnujesz sobie czas ciąży najlepiej dla swojego spokoju idź do najlepszego lekarza genetyka robiącego usg z Łodzi np. jest dr dudarewicz on ogląda bardzo dokładnie dziecko nie patrzy tylko na kość nosową i nt może spróbuj dla swojego spokoju.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry