reklama

Ciąża na wypowiedzeniu

Meliska123

Zaciekawiona BB
Witam :)
Jestem w ciazy, ale jeszcze nie potwierdziłam tego u ginekologa.
Chodzi o to ,że 28 lutego zostałam zwolniona.
Jestem na okresie wypowiedzenia do 31 marca.
I co teraz mam zrobić? Czy ktoś był w takiej sytuacji jak ja ?

reklama
Witam :)
Jestem w ciazy, ale jeszcze nie potwierdziłam tego u ginekologa.
Chodzi o to ,że 28 lutego zostałam zwolniona.
Jestem na okresie wypowiedzenia do 31 marca.
I co teraz mam zrobić? Czy ktoś był w takiej sytuacji jak ja ?
Dosc nie typowa sytuacja 🙂no rozumiem że zaszłas w ciążę będąc na wypowiedzeniu i jeszcze masz nie potwierdzonej ciąży u ginekologa

Musisz iść do ginekologa i najpierw potwierdzić ciążę. Dostajesz zaświadczenie i na jego podstawie pracodawca musi cofnąć wypowiedzenie.

Czyli w sumie wychodzi na styk, bo lekarz zakłada kartę ciążową średnio w 6-8 tygodniu gdy już na 100% bije serduszko, zależy od lekarza. Więc ... w sumie zmieścisz się do tego 31 marca.

Z zaświadczeniem od ginekologa możesz złożyć do pracodawcy wniosek że jesteś w ciąży, a zatem jestem pod ochroną i nie może skutecznie złożyc oświadczenia o wypowiedzeniu umowy o pracę.

W dniu otrzymania wypowiedzenia byłaś już w ciąży. Do ginekologa udaj się za jakieś dwa tygodnie, żeby było już widać zarodek na USG.

Termin 21 dni na odwołanie to termin na złożenie powództwa do Sądu pracy. Ty z mocy prawa jesteś pod ochroną

reklama
W Polsce ciężarna jest chroniona wręcz od poczęcia.
Pracownica, która początkowo nie kwestionowała wypowiedzenia jej umowy o pracę, może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną, gdy po dokonaniu wypowiedzenia okazało się, że jest w ciąży lub gdy w okresie wypowiedzenia zaszła w ciążę.
Równie dobrze mogłabyś się dowiedzieć o tym w kwietniu i również wtedy należy przywrócić Cię do pracy. Nie ma obowiązku sikania na test 10 dni po zapłodnieniu

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry