reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos innego niz mleczko...

Kropecka nie wszystko na raz tzn. nie wszystko musi jednego dnia jesc. Szczegolnie na poczatku. Czytałam ze od paru łyzeczek dziennie trzeba zaczynac i wpierw podawac tylko 1 produkt inny danego dnia rano, a dopiero za jakis tydzien 2 itd...A potem wymiennie moze rozne zeczy jesc. Tez jeszcze nie wiem co i jak ale tak sobie mysle ze dorosły człowiek tez nie je wszystkich mozliwych dan jednego dnia tylko codzien rozne a u dzieci do 3 lat to mleczko i tak stanowi chyba podstawe bo musi wypic go ok 0,5 litra dziennie ::) potem te obiadki napewno sa wazne a reszta wg upodoban dziecka tak mi sie wydaje.

reklama
kurde bo boje sie przekarmic go, jak skonczy 4 miesiace to najpierw zaczne mu zageszczac ostatnie wieczorne mleko kaszka

No ja tez mam taki zamiar tylko juz tak gesciej bo dotychczas dawałam mu na wieczor do mleczka 1 miarke kaszki. A moze lekarka powie zebym mu juz normalna kaszke robiła...zobaczymy :)

Dziewczyny, ponieważ wracam juz w przyszłym tygodniu do pracy, wczoraj podczas wizyty u pediatry poprosiłam o kilka rad dot wprowadzania nowych produktów.
Więc tak, można dzidkowi robic kisiel, do zoczku jabłkowego dodajemy łyżke mąki ziemniaczanej...jakie proste ;-)możemy podawac juz kleik ryżowy z owocami lub naturalny z dodakiem owoców ze słoiczka, na wodzie lub mleku z cyca. Takie posiłki mam podawac dwa razy dziennie na razie. Aha i zupke jarzynową.

Ja mam wprowadzać najpierw owoce, podawać mam 1 raz dziennie koło południa dzisiaj dostała gruszki Wilimasa czy kogos tam i z smakiem zjadla 6 łyżeczek. Jabuszko jej nie smakuje więc narazie dam jej spokój,(kiedyś dałam jej kaszkę z jabłkami i zaraz zwymiotowała :p )
a na kolację kaszkę, moja najbardziej lubi Human bezsmakową dzisiaj zjadła aż 156 ml to jej rekord :)

A wiec moja znow ma tak:
rano dostaje mleko wypija zawsze 80 ml :( . pozniej znow mleko okolo 120 ml ... :mad: popoludniu takze mleczko a pod wieczor dostaje albo obiadek albo mus.tak co drugi dzien.zjada albo pol duzego sloiczka albo caly maly!jak narazie je te musy - z owocow mamy juz wprowadzone jabuszko,makiny, banany,brzoskwinie(w kaszce i truskawki - w musie) pierw zaczynalysmy od 2,3 lyzek przed 2, 3 dni aby sprawdzic czy niema reakcji alergicznej.i tylko po jednym skladniku potem dolozylismy drugi.jsli chodzi o warzywa to papa ziemniaka , marchew , (jutro dynia) i marchew z ryzem. Na kolacje dostaje 180 ml kaszki.
i np dzis zjadla mus z dodatkiem kleiku (bo zbyt wodnisty jak dla niej) o godzinie 15 - zjadla 100 ml o 19.10 poszla spac a na kolacje obudzila sie o 21.20.tak wiec najada sie tym ladnie i znacznie bardziej niz kaszkami.(nastepny posilek ma kolo 4-5 w nocy - mleko 150 ml...niestety tylkow nocy ladnie je pije)

kurcze zgłupieć mozna - nam lekrka kazał wprowadzać najpierw warzywka - tj marchewka, zupka jarzynowa itp i dopiero po jakimś czasie deserki a soczki na końcu. Mówiła, żeby uważać z owocami bo one alergizują ( coś w tym jest - bo maja Ania ma alergię na jabłka i morele a na warzywa nie ma). A wy piszecie, ze najpierw dajecie owoce. ???

reklama
A my zaczynałyśmy od soczków potem owoce a teraz obiadki. tylko ze kazdego z tych opsiłków mała zjaka od 100ml
a nie po 3 łyzeczki.
eager a co powiedziała o mleku?? ile razy na dobe trzeba utzymac??

Do góry