reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Cytomegalia

gosiax5

Fanka BB :)
Hej. Jestem przed staraniami o drugie dziecko.
Robiłam badania(dużo tego) wszystko w porządku. Z tym że np; jakiś czas temu robiłam na cytomegalie, a potem powtórzyłam bo byłam chora i stwierdziłam że warto sprawdzić.

Było ;
Igg 1.1
Igm 0.06 - zarażenie od 0,85

Jest
Igg 1.1
Igm 0.13 zarażenie od 0.85

Wiem że mały wzrost ale jednak… pytanie powtórzyć znowu za jakiś czas (może urosną dalej przeciwciała ) dodam ze badałam też ob i crp i nie mam podwyższonego

reklama
Wszystko jest ok. Nic nie wskazuje na infekcje.
A na cytomegalie niestety można zachorować więcej niż raz. I wciąż będzie groźna dla plodu.
Z tymże Igg nie wskazuje na to, że przechodziłaś cytomegalie. Chyba że jakieś inne jednostki Twój lab ma. Bo ja kojarzę, że wynik ponizej 5 jest ujemny - a to oznacza brak wcześniejszego zachorowania.

A na cytomegalie niestety można zachorować więcej niż raz. I wciąż będzie groźna dla plodu.
Z tymże Igg nie wskazuje na to, że przechodziłaś cytomegalie. Chyba że jakieś inne jednostki Twój lab ma. Bo ja kojarzę, że wynik ponizej 5 jest ujemny - a to oznacza brak wcześniejszego zachorowania.
Tak dokładnie mam normę do 6. Z tym że np 3 lata utrzymywały mi się te przeciwciała na poziomie 0.06 a teraz po infekcji wzrosło do 0.13. Jest to nieznaczny wzrost, ale mnie zastanawia … 🤷‍♀️

Serio? Jak byłam w pierwszej ciąży i przy pierwszych badaniach okazało się, że mam przebytą, to mój lekarz mówił że możemy odetchnąć z ulgą, a przy drugiej ciąży nawet tego nie badałam 🤡

Pamiętajcie że jeśli robicie badania w prywatnych labo typu Alab to wyniki maja prawo wyjść fałszywie pozytywne. Takie prywatne labo nie maja odpowiednich odczynników jak np szpitale zakaźne i niestety, ale przeciwciała innych zakażeń (np COVID) mogą się pod te odczynniki przyklejać

Ja nigdy nie przechodziłam cytomegalii i toxoplazmozy. Aktualnie koncówka 3 ciąży i dalej nie przeszłam. Do tego mam 2 przedszkolaków w domu, a też już słyszałam że to choroba wieku dziecięcego. Nie ma co panikować na zapas;)

reklama
Ja nigdy nie przechodziłam cytomegalii i toxoplazmozy. Aktualnie koncówka 3 ciąży i dalej nie przeszłam. Do tego mam 2 przedszkolaków w domu, a też już słyszałam że to choroba wieku dziecięcego. Nie ma co panikować na zapas;)
Nie koniecznie choroba wieku dziecięcego ja nawet nie wiedziałam że miałam przebyta cytomegalie w czasie 3 ciąży sie dowiedziałam.

Do góry