Witam wszystkie z ranka
Jak już napisała
dorotka w Toruniu świeci słoneczko i mam nadzieję,że tak pozostanie :-)
kajdusia jaki on piekny a do tego...idealne miejsce
Jeśli chodzi o ten test glukozy można być na czczo ale można też troszkę zjeść, ale naprawdę troszkę. Ja mam zamiar iść na 7 rano więc będę na czczo,potem napiję się tego obrzydliwego cukru,więc trochę oszukam głód. Zobaczę jeszcze czy rano wytrzymam.
Dla nas jest to tylko test tolerancji glukozy,czyli jak nasz organizm radzi sobie ze zwiększoną ilością glukozy,czy mamy wystrczający wyrzut insuliny.A to ocenia się dopiero po godz. Jeśli któraś chce mieć prawidłowy wynik na czczo to oczywiście nie może jeść. Ale do testu obciążenia 50g nie bierze się wyniku na czczo i bardzo ważne aby krew była pobierana z żyły, nie z palca.
Jest to badanie przesiewowe, czyli wychwytuje potencjalne zagrożenie cukrzycą( tak jak dla zdrowych ocena cukru na czczo).Jesli okazuje się że po tescie 50g po godz wynik jest za wysoki to wtedy robi się test obciążenia 75g. wtedy trzeba być na czczo i bada się po 2 godz, można tez po godz ale wynik po 2 godz jest brany pod uwagę. Na tej podstawie ocenia się czy jest nieprawidłowa glikiemia na czczo, nietolerancja czy cukrzyca.
Takie tam medyczne bzdury :-)