Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Perfekta-zmarł mój teśc (raz go na oczy widziałam przez 5 lat) i okazało sie ,że na niego stał dom i działka w którym mieszkał. Jeżeli nie ma testamentu to gdzie mamy się udac i jakie dokumentu trzaDo podziału jest na mame i w sumie pięcioro rodzeństwa.
Co prawda ja nie jestem Perfekta ale wygląda to tak że: są dwie mozliwości - akt poswiadczenia dziedziczenia u notariusza (potrzebny jest akt zgonu spadkodawcy, akt małżeństwa i akty urodzenia dzieci). Skoro nie było testamentu to dochodzi do dziedziczenia na podstawie ustawy. Jeżeli przez rodzeństwo rozumiesz dzieci teścia to podział bedzie wygladał następująco: żona 1/4 a dzieci pozostała część podzielona na pięć. Oświadczenie o przyjęciu bądź odrzuceniu spadku nalezy złozyć przed upływem 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy (wraz z jego upływem wszyscy spadkobiercą traktowani są jako Ci, którzy przyjęli spadek wprost tj. razem z ewentualnymi długami. Jeżeli są długi to najlepiej przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza). Wszyscy spadkobiercy powinni przed upływem tego terminu oświadczyć przed notariuszem czy przyjmują spadek czy go odrzucają. Notariusz wyjaśni wszystkie zagadnienia.
Drugi sposób - wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku. Dokumenty takie same. Oświadczenie również musi byc złożone w powyższym terminie. Krąg spadkobierców będzie taki sam.
Jeżeli w skład spadku wchodzi gospodarstwo rolne będzie potrzebny wypis z księgi wieczystej.