reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Częste wizyty gości w domu - czy to dobrze dla dziecka?

momma28

Początkująca w BB
Zastanawiam się jak to wygląda z psychologicznego punktu widzenia. Często do naszego domu przyjeżdżają goście. Mam wieloletnich przyjaciół, część z nich mieszka za granicą, część w innych miastach. Wpadają do nas na urlop itp, czasami na kilka dni. Czy to dobrze gdy przez dom w którym mieszka 2 latek przewijają się ciągle ludzie?

reklama
To zależy do tego jak dziecko później odreagowuje takie pobyty gości czy jest zbyt pobudzone, płaczliwe, wybudza się w nocy czy jednak nie widać zmian w zachowaniu.

A czy Ty sama widzisz jakieś nieprawidłowości?
Myślałam, że chodzi o niemowlaka lub noworodka. Ale 2 letnie dziecko to już moim zdaniem inna bajka. Ja nie widzę w tym nic złego.

Też jestem zdania, że wszystko zależy od dziecka i jego charakteru. Jeżeli wszystko ok to nie widzę problemu, a nawet bym powiedziała, że będzie to działało na plus w przyszłości.

Jak to mówią: to zależy. Częste wizyty gości w domu dwulatka niosą ze sobą zarówno korzyści, jak i potencjalne wyzwania rozwojowe. Regularne interakcje z różnymi osobami mogą stymulować rozwój społeczny dziecka, zwiększać jego adaptacyjność oraz eksponować je na różnorodne wzorce zachowań, co jest korzystne dla kształtowania umiejętności interpersonalnych. Jednakże, należy pamiętać, że w tym wieku dzieci potrzebują również stabilności i przewidywalności w swoim otoczeniu.

Zbyt częste lub długie wizyty gości mogą potencjalnie zaburzyć poczucie bezpieczeństwa dziecka, wprowadzić element stresu związanego z ciągłymi zmianami oraz ograniczyć czas wysokiej jakości spędzany z rodzicami, który jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju emocjonalnego.

Dlatego kluczowe jest zachowanie równowagi między korzyściami płynącymi z socjalizacji a potrzebą stabilności. Obserwuj reakcje twojego malucha, pamiętaj o rutynie, bo chociaż są dzieci, które wyglądają na takie, ze rutyna im nie jest potrzebna, to nie jest prawda. Dla niektórych dzieci, szczególnie tych bardziej wrażliwych, nadmiar nowych osób i wrażeń może być przytłaczający. Mogą one reagować stresem, stawać się bardziej marudne lub wycofane. I jako mama najszybciej to wychwycisz i będziesz mogła zareagować.

Do góry