reklama

Czy okresy chorobowe się sumują?

tosia1

zakochana mama
witam, proszę o odpowiedź. Jestem teraz w 15 tygodniu ciąży, niestety przed zajściem w ciążę byłam na dłuższym chorobowym (prawie 4 miesiące).. wróciłam do pracy na miesiąc, jednak znowu znalazłam się na L4.. i teraz moje pytanie. Czy okresy chorobowe (różne przyczyny) się sumują? dla mnie oznaczałoby to, ze nieznacznie przekroczę okres 270 dni i co wtedy? ponad to mam umowę na czas określony, to druga taka umowa, wygasa ona w teorii pod koniec kwietnia, ale z tego co się orientuję przedłuża się ona do dnia porodu? czy powinnam otrzymać jakiś aneks? i trzecia kwestia.. z końcem kwietnia ulega likwidacji lokalizacja w której pracuję, firma (jest to duża firma) będzie istnieć nadal.. czy ma to jakieś znaczenie? z góry dziękuję. Pozdrawiam

reklama
  1. Co do L4, w mojej ocenie powinny to być dwa różne okresy zasiłkowe (nie sumujące się). Jeśli jednak ZUS będzie innego zdania (bo jednoznaczne to to niestety nie jest), wezwie Panią na komisję lekarską i oceni Pani stan zdrowia. L4 przysługuje kobiecie w ciąży nie z uwagi na fakt samej ciąża (ciąża bowiem chorobą nie jest), ale z uwagi na inne problemy zdrowotne uniemożliwiające przyszłej matce pracę. Jeśli takie schorzenie rzeczywiście występuje, nie ma się czym martwić. Przekroczenie 180/270 dni nie skutkuje odebraniem świadczenia ale przejściem na zasiłek rehabilitacyjny zamiast chorobowego.
  2. Pani umowa ulega przedłużeniu z mocy prawa (nie potrzebuje Pani aneksów itp.) do dnia porodu. W dniu porodu traci Pani status pracownika. Nie przysługuje Pani urlop macierzyński, przysługuje natomiast zasiłek macierzyński.
  3. Rozumiem, że ma Pani w umowie wskazane miejsce wykonywania pracy. Jeśli tak, likwidacja lokalizacji (filii, oddziału itp.) to zmartwienie pracodawcy. Bez Pani zgody nie może Pani nigdzie przenieść. Zupełnie inaczej wyglądałaby sytuacja gdyby w grę wchodziły zwolnienia grupowe.

bardzo dziękuję za pomoc.. niestety choć bardzo chciałabym wrócić do pracy, na razie muszę leżeć.. :-( stąd moje pytanie..
w umowie o pracę mam wskazane miejsce wykonywania pracy. W firmie od długiego czasu trwa restrukturyzacja, pracownikom są wręczane wypowiedzenia i są namawiani do odejść dobrowolnych, oficjalnie chyba to się jednak nazywa zwolnienie grupowe... od lat tak to było podawane miedzyinnymi w mediach.. czy to zmienia moją sytuację?

Jesli to zwolnienia grupowe, pracodawca ma prawo zmienić Pani miejsce wykonywania pracy (na przykład przeniesć do innego odziału, filii itp.) z zachowaniem dochodu(a dokładnie rzecz biorąc wynagrodzenie można obniżyć ale kobiecie przysluguje tzw. dodatek wyrównawczy, stąd poziom dochodu nie zmienia się.. Oczywiście w przypadku, gdu jest Pani na zwolnieniu nie ma to znaczenia, ale jakby stan zdrowi pozwolił Pani na powrót do pracy, musi się Pani liczyć z taką ewentualnością.

Ostatnia edycja:
dziękuję serdecznie za pomoc i uspokojenie mnie. Takie zaświadczenie już przedstawiłam ze względu na charakter mojej pracy i mam nadzieję na szybki powrót, bo jednak co kontakt z ludźmi to kontakt.. pozdrawiam serdecznie

witam ponownie, bardzo proszę mi jeszcze powiedzieć czy w mojej sytuacji, gdyby zaszła taka konieczność i zostało przekroczone 180/270 dni konieczne jest staranie się o zasiłek rehabilitacyjny czy jest on przyznawany tak jakby z automatu? z góry dziekuję

reklama
Jak pisałam w mojej ocenie okresy nie sumuja sie, zatem pewnie nie będzie takiej potrzeby. Gdyby jednak, będzie trzeba złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. ZUS moze (ale nie musi) wezwać Pania na badanie. W przypadku ciąży to raczej formalnosć.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry