reklama

Czy to może być ząbkowanie?

Monia182

Aktywna w BB
Witam.
Mój syneczek ma 10 tygodni. Zaczął strasznie nerwowo wkładać rączki do buzi. Wygląda to tak jak by bardzo chciał wymasować sobie dziąsło, jednocześnie przy tym marudzi, a czasem nawet płacze i bardzo się ślini. Śpi nie spokojnie, często nerwowo przez sen wkłada rączkę do buzi lub gdzieś tam w okolicach ucha, policzka sobie rączką macha. Pierwsze co mi przyszło na myśl to ząbkowanie, ale przecież to za wcześnie. Co myślicie?

Załączniki

• IMG_20220927_110704.jpg
    IMG_20220927_110704.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 313
  • IMG_20220927_110958.jpg
    IMG_20220927_110958.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 162
reklama
To normalne, że dziecko tak się zachowuje. Te rączki w buzi i ślina zostaną z nim na długo. "Oblizywanie" świata to naturalny etap rozwoju. Oczywiście ząbki też już idą. To nie jest tak, że tylko dzień dwa i są. Wyżyna ile, to długi proces. Czy za szybko? Mój syn pierwszy ząbek miał w wieku cztery i pół miesiąca. Dzieci są różne.

Mój synek zaczął się tak zachowywać jak miał jakieś 2msc ślinił się, wpychal do buzi rączki, płakał, i uwielbiał " mamlac smoczek od butelki" dokładnie jak miał 3 msc wyszły mu górne jedynki zaraz potem dolne itd... finalnie ma 20 msc i 20 zębów.

Także uważam że nie jest za wcześnie na ząbkowanie u Twojego maluszka.
Ząbki idą długo, może po miesiącu dopiero wyjsc, a najbardziej dokucza dziecku to jak te ząbki zaczynają wychodzić , ulga jest dopiero po przebiciu się ... Nasz mały jak szły mu czwórki nie mógł sobie poradzić ( dodam że szły mu wszystkie na raz 😡🤯)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry