reklama

jak gotować?

kemaya

mama wrześniowa 2009
witam.

jestem mamą 14 miesięcznego synka.
chciałabym Was drogie mamy poprosić o pomoc w gotowaniu potraw dla niego.
głównym problemem jest to, ze cokolwiek mu ugotuję - jest bez smaku w porównaniu z tymi samymi potrawami jakie są w słoiczkach (co oni tam dodają? kostki rosołowe?)
wszyscy dokoła mówią mi, że powinnam już dawać małemu to co my jemy, ale przyznam, że często gotuję używając sosów z paczki lub "pomysłów na..."
pomóżcie mi proszę, co i jak mam robić, żeby gotować mu smacznie i zdrowo, a nie ciągle dawać mu dania ze słoiczków...

z góry dziękuję za pomoc!

reklama
Witam, nie wiem co ma Pani na myśli mówiąc że dania ze słoiczka mają smak a Pani nie?
Dania dla dzieci nie mogą i nie mają żadnych sztucznych dodatków również soli, a jedynie zioła i przyprawy o których już pisałam we wcześniejszych postach. Proszę poeksperymentować z ziołami na pewno dania będą smaczne bez sztucznych dodatków.

witam,
Faktycznie zastosowałam skrót myślowy, przepisy prawa nie zakazują stosowania soli w produktach dla dzieci a jedynie sztucznych barwników i konserwantów, nie mniej zalecenia ekspertów mówią aby dzieciom do 12 m.ż. nie solić dań, jak widać nie wszyscy producenci stosują się do tych zaleceń (nie mają takiego obowiązku).

Tu się z Panią nie zgodzę.
Słoiczki typu Gerber, Hipp, Bobovita zawierają w składzie sól.
Taka informacja zamieszczona jest na etykiecie.

Tak w sloiczkach do 12 miesiaca zycia moze i nie powinno byc tej soli ale potem to mysle,ze zbrodnia nie jest posolic dziecku danie.
Ja moja corke karmie sloiczkami,mieszkam w Niemczech i tutaj sloiczki sa doprawiane a bedac w PL kupilam zupke pomidorowa gerbera po 12 miesiacu i bez soli...i mala nie chciala jej jesc,dopiero jak jej posolilam to zjadla :)
Uwazam,ze sloiczki powinny byc odpowiednio przyprawione a nie jalowe i bez smaku.

Moja mala zjada rowniez przyprawiony rosol albo posolone ziemniaki...

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry