aga cyt "
Pomyśl o gorącym lecie w pieluchach."
A pomyśl o lataniu ze szmatą, bo dziecko leje gdzie popadnie, pije to itd... przez kilka miesięcy. Nie widzę sensu. Jak ktoś ma takie ambicje, to proszę bardzo :-)
Nie mówię, że nie warto próbować, ale przez kilka dni, a nie tygodni czy miesięcy. Równie dobrze można próbować co 2 miesiące przez kilka dni i osiągnie się podobny efekt... Dziecko jak jest gotowe, to zrozumie.
cyt "
Mamy 3-letniego kolege który walczy z pieluchami i kiepsko idzie. Jego mama opada z sił i nerwów." - to zależy od dziecka, a nie od wieku. Myślisz, że jakby spróbowała szybciej, to by dała radę go odpieluchować? Wątpię...
cyt "
Ale Twoje dziecko wie o co chodzi, więc go ucz." - tylko powiedz mi na co taka nauka, która trwa kilka miesięcy?
martaik "
Ja osobiscie uwazam ze dziecko w tym wieku warto uczyc siusiania na nocnik. Nie mniej jednak z metoda "na mokre majtki" proponuje zaczekac do lata, gdy bedzie siusial na trawce. Narazie sadzałabym go na nocnik i zabawiała, jesli zrobi siusiu to dostaje nagrode np. czekoladke
"
Oczywiście szanuję Twoje zdanie, tylko powiedz mi co? Rozumiem postawić dziecku nocnik w pokoju, aby się go nie bało, tłumaczyć itd, ale po co przez kilka miesięcy (bo tak często bywa) "męczyć się" z mokrymi majtkami?
cyt"
ja byłam milosniczka czekolady i w wieku 12 miesiecy rodzice zabrali mnie nad morze juz bez pieluch
" syn znajomych odpieluchowany w wieku 9miesięcy!!! Rodzice też zabrali go nad morze, chodzili po wydmach i taki tatuś musiał zapierniczać po nocnik, bo został na dole w wózku... spacer skończył się szybciej niż zaczął ;-)
PS. córka znajomej odpieluchowana coś po ukończeniu roku. Mamusia dumna jak paw. Dziwy wielkie, że chłopcy jeszcze w pampkach. No i bach - 2,5roku, a Młoda znowu w pamkach... dlaczego?
sivi - zgadzam się z Tobą całkowicie