• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kiedy najlepiej iść do lekarza?

lovefrusciante

Zaciekawiona BB
Czesc, od 4 tygodni nie mam okresu, dwa testy ciążowe wyszły pozytywnie, mam mdłości, zawroty głowy, bolą mnie piersi itd. Prawdopodobnie jestem w 8-9tc, wizytę u lekarza zaplanowaną mam dopiero na 19. Późno? Prawidłowo? Poprzednio do lekarza poszłam w 6tc, usłyszałam, że po co tak wcześnie, dwa dni później dostałam krwawienia i skończyło się poronieniem samoistnym. Stresuję się, że wizyta dopiero za 11 dni i mam dylemat czy iść prywatnie wcześniej czy cierpliwie czekać ;/

reklama
Rozwiązanie
G
No my przekraczamy ten próg niewiele, ale nie ukrywam, że to 1000 zł w tej furze wydatków przydałoby sie, choć są tacy którzy napewno potrzebują bardziej.
Z tego co mi mówił lekarz to właśnie najlepiej przyjść koło 8 tc,nie wcześniej. Może umów się na wcześniej na prywatną wizytę bo jeśli Miałaś poronienie to może da Ci jakieś leki albo każe zrobić badania. Zawsze Będziesz Spokojniejsza:biggrin2: powodzenia:biggrin2:

Czesc, od 4 tygodni nie mam okresu, dwa testy ciążowe wyszły pozytywnie, mam mdłości, zawroty głowy, bolą mnie piersi itd. Prawdopodobnie jestem w 8-9tc, wizytę u lekarza zaplanowaną mam dopiero na 19. Późno? Prawidłowo? Poprzednio do lekarza poszłam w 6tc, usłyszałam, że po co tak wcześnie, dwa dni później dostałam krwawienia i skończyło się poronieniem samoistnym. Stresuję się, że wizyta dopiero za 11 dni i mam dylemat czy iść prywatnie wcześniej czy cierpliwie czekać ;/
Aby dostać becikowe musisz zjawić się u lekarza przed 10 tc. Jeżeli jesteś teraz rzeczywiście w tym 8-9 to może być już za późno. Ja bym przyspieszyła wizytę.

Jeśli wiesz kiedy miałaś dokładnie ostatni okres wpisz sobie w Internecie jakiś "kalkulator tygodnia ciąży dokładny" ja tam wpisuje i on ci ładnie wyliczy, który to tydzień. Ja właśnie celowałam z wizytą w pierwszej jak i drugiej ciąży koło 8 tc (7 tc i kilka dni i wtedy już ładnie widać dzidzie i bijące serduszko). Często jak wybierasz lekarza prowadzącego to myśle, że on i tak w tą kartę bez problemu wpisze później, że byłaś przed 10 tc. A jeśli się martwisz to zadzwoń i powiedz, że to z Twoich obliczeń będzie już koło 10 tc i czy to nie za późno. Mi tak mówili pierwsze usg prenatalne i właśnie obliczyłam sobie, że będzie za późno
i zadzwoniłam i przeprośili za pomyłkę i zmienili datę.:rolleyes2:

Ja byłam na wizycie w 9 tygodniu. Masz wtedy pewność, że na usg będzie widać malucha i serduszko, nie będziesz się niepotrzebnie stresowała. Policz dokładnie, ktory tydzień bedziesz miała na wizycie. Najlepiej w skończonych tygodniach. Musisz się zmieścić w tych 10. Jesli sie miescisz i nie widzisz potrzeby wizyty szybciej, to już zaczekaj. Jeśli coś Cię niepokoi, chcesz sprawdzić szybciej - idz prywatnie. Jesli Twoja planowana wizyta przekracza te 10 tygodni, sprobuj zadzwonic tam gdzie jestes umowiona i powiedz, że według miesiączki wychodzi na to, że nie zmiescisz sie w tych 10 tygodniach, może wciśnie Cię wcześniej. Swoją drogą wspomniałaś rejestrując się o ciąży? Jak ja zadzwoniłam, to babeczka mi policzyła tak, żebym się zmiescila przed tymi 10 tygodniami. Cokolwiek zdecydujesz powodzenia :)

Obecnie jestem w 8 tygodniu i 2 dniu. Przy rejestracji nie wpominałam o ciąży, robiłam to poprzednio i usłyszałam, że zdecydowanie za prędko, że nic nie będzie widać a w ogóle skąd wiem, że to ciąża.... Zrobiło mi się przykro więc teraz chciałam poczekać. Będę starała się iść prywatnie w tym tygodniu, oby wszystko było już widać. Poza tym bardzo źle się czuję, w mojej pracy nie ma miejsca na dziewczyny w ciąży, już usłyszałam, że mam zrobić tak, żeby dostać l4 bo już szukają innej na moje stanowisko.

reklama
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry