reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

leczenie kanałowe w ciąży - Gdańsk / Gdynia

polka55

Początkująca w BB
Witam,
jutro na wizycie u ginekologa chce zapytać czy mogę skorzystać z wizyty u stomatologa, wypadła mi cała pomba i ząb ogólnie nie wygląda za dobrze plus trochę boli :(
Boje się, że skończy się to już leczeniem kanałowym.
Po wizycie ginekologa chce od razu udać się do stomatologa aby ocenił stan zęba.

Pytanie do Pań, czy leczyłyście zęby kanałowo w ciąży?
Czy polecacie lekarza/klinikę w Trójmieście która robi to dobrze kobietom ciężarnym?

reklama
W tych czasach są bezpieczne znieczulenia dla kobiet w ciąży, ale co do leczenia kanałowego to stomatolog raczej się nie podejmie bo nie może wykonać zdjęcia RTG kobiecie w ciąży i ocenić sytuacji "w zębie " może zabezpieczyć zęba lekarstwem i zaprosić po porodzie na ewentualne leczenie kanałowe 😉

W tych czasach są bezpieczne znieczulenia dla kobiet w ciąży, ale co do leczenia kanałowego to stomatolog raczej się nie podejmie bo nie może wykonać zdjęcia RTG kobiecie w ciąży i ocenić sytuacji "w zębie " może zabezpieczyć zęba lekarstwem i zaprosić po porodzie na ewentualne leczenie kanałowe 😉
W ciąży robi się RTG punktowe zęba

@Karolka2604 Oczywiście, że może wykonać RTG - proszę nie powielać nieprawdy!

Jeśli potrzeba leczenia kanałowego w ciąży, to lekarz to zrobi. Dużo poważniejsze może okazać się utrzymywanie stanu zapalnego...
Nic nie wspomniałam o tym żeby zostawić utrzymujący się ewentualny stan zapalny bo jestem świadoma że jest bardzo niebezpieczny w ciąży. Dlatego napisałam że jeśli lekarz nie podejmie się leczenia kanałowego to na pewno zabezpieczy zęba czytaj oczyści i poda lekarstwo a nie że nie zrobi nic i zostawi ewentualny stan zapalny.

A ja Ci powiem, że lekarz podejmie się leczenia kanałowego. Na pewno nie będzie robił prowizorki, by zabezpieczyć na "po porodzie"... Właśnie leczenie kanałowe polega na oczyszczeniu zęba - więc może lepiej się nie wypowiadaj.
Leczenie kanałowe jest jedynie odradzane w pierwszym trymestrze, ale jak trzeba, to i tak jest robione.

A ja Ci powiem, że lekarz podejmie się leczenia kanałowego. Na pewno nie będzie robił prowizorki, by zabezpieczyć na "po porodzie"... Właśnie leczenie kanałowe polega na oczyszczeniu zęba - więc może lepiej się nie wypowiadaj.
Leczenie kanałowe jest jedynie odradzane w pierwszym trymestrze, ale jak trzeba, to i tak jest robione.
Odpowiedziałam tak z doświadczenia, nie miałam zamiaru nikogo wprowadzać w błąd i siać nieprawdę! Widocznie była to niekompetentna osobą skoro się nie podjęła leczenia tylko oczyściła, zabezpieczyła i zaprosiła po porodzie.

Odpowiedziałam tak z doświadczenia, nie miałam zamiaru nikogo wprowadzać w błąd i siać nieprawdę! Widocznie była to niekompetentna osobą skoro się nie podjęła leczenia tylko oczyściła, zabezpieczyła i zaprosiła po porodzie.
No i co pół roku albo 8 miesięcy miałabyś czekać?

reklama
To też zależy od wielu czynników, więc lekarz mógł podjąć taką decyzję.
Co nie oznacza, że takich zabiegów w ciąży się nie wykonuje.

Zresztą zęby w ciąży to długi temat... Potrafią sypać się okrutnie :(

Do góry