reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opozniony rozwoj u 2 latka, nadruchliwosc

Natka0

Zaciekawiona BB
Cześć, jestem bardzo zaniepokojona rozwojem mojego 2-latka i proszę o Wasze rady.

• Chodzimy na NFZ do logopedy i psychologa, ale synek nie chce współpracować (zabawy w spoczynku go nie interesują, tylko zjeżdżalnia/piłki).
  • Gaworzy po swojemu, jedyne słowo to „tata” (nie zawsze skierowane do taty).
  • Nie wskazuje palcem – tylko wyciąga ręce, żeby go wziąć.
  • Jest w ciągłym ruchu, biega nawet z jedzeniem.
  • Siada do książeczek, ale nie chce, żeby mu je czytać – odpycha nas.
  • Na dworze biega po krzakach, szuka wyjść przy bramach i furtkach, jak znajdzie – ucieka.
  • Uwielbia tramwaje, autobusy, windy – aż się trzęsie z emocji.
  • Czasami mam wrażenie, że nas ignoruje – gdy powiemy donośnym głosem „nie wolno”, zaczyna płakać albo udaje, że nie słyszy.

Moje pytania:

1. Czy możecie polecić dobrego specjalistę w Krakowie, który naprawdę pomoże nam poprowadzić dziecko?
  2. Jakie macie sprawdzone ćwiczenia, żeby:
    – nauczyć dziecko wskazywania palcem,
    – zatrzymać go i skupić uwagę,
    – poprawić reagowanie na imię?
  3. Czy Wasze dzieci miały podobne zachowania i jak to u Was wyglądało później?

Będę bardzo wdzięczna za każdą radę i doświadczenie 🙏

reklama
A co mowią tam, gdzie chodzicie teraz? Pracują z nim jakoś? Bo to nie jest tak, że zmienisz specjalistę i nagle bam, zmiana zachowania dziecka. To długa praca, a jeżeli macie dziecko w spektrum, to na całe życie.

Ja bym poszła do ośrodka, który prowadzi terapię WWR i masz równolegle różnych specjalistow, a oni wzajemnie ustalają rodzaj terapii i wsparcia dla dziecka.

Do góry