reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Podwyższone ryzyko - trisomi 21, pomoc w interpretacji

Hej,
otrzymałam dzisiaj wynik Pappa.

Nie jestem w stanie go rozszyfrować , a z wyniku wychodzi, że ryzko średnie….

Zanim zadzwoni genetyk

Wolna beta - 1.221 Mom
PAPP-a 0.433 Mom
Łożyskowy czynnik wzrostu 0.508 Mom
AFP 11.60

Krew pobrana w 11 tygodniu 6 dniu
Mam 31 lat ( za miesiąc skończę 32)
Usg wzorcowe

Z wykresu widzę, że od normy odbiega przeziernosc karku - jest trochę PONIZEJ normy.

Jest 1.28 mm, a powinno być około 1.35-1.40( na oko , bo ciężko wyczytać z wykresu)
Długość ciemieniowa 58 mm

FHR - 168 ud/ min

Ryzyko z 1:696 wzrosło do 1:462

reklama
Hej,
otrzymałam dzisiaj wynik Pappa.

Nie jestem w stanie go rozszyfrować , a z wyniku wychodzi, że ryzko średnie….

Zanim zadzwoni genetyk

Wolna beta - 1.221 Mom
PAPP-a 0.433 Mom
Łożyskowy czynnik wzrostu 0.508 Mom
AFP 11.60

Krew pobrana w 11 tygodniu 6 dniu
Mam 31 lat ( za miesiąc skończę 32)
Usg wzorcowe

Z wykresu widzę, że od normy odbiega przeziernosc karku - jest trochę PONIZEJ normy.

Jest 1.28 mm, a powinno być około 1.35-1.40( na oko , bo ciężko wyczytać z wykresu)
Długość ciemieniowa 58 mm

FHR - 168 ud/ min

Ryzyko z 1:696 wzrosło do 1:462
A pozostale ryzyka?

Załączniki

• Zrzut ekranu 2025-02-5 o 16.20.28.png
    Zrzut ekranu 2025-02-5 o 16.20.28.png
    15,1 KB · Wyświetleń: 154
No to jedno masz srednie. I w sumie nie ma za bardzo co więcrj powiedzieć. Genetyk Ci pewnie powie, ze jak chcesz to mozesz zrobic test nipt, ale on jest płatny.

To wiem. Bardziej liczyłam; że ktoś mi podpowie co na to wpłynęło. To , że średnie wiem bez forum

To wiem. Bardziej liczyłam; że ktoś mi podpowie co na to wpłynęło. To , że średnie wiem bez forum
Gdyby to się dało tak powiedzieć ;)
Generalnie mówi się, że jeżeli USG bylo dobre, a wynik robi się gorszy po dodaniu badan krwi, to jest ok. Gorzej byloby gdyby to USG pogarszało wyniki.

To jedna wielka loteria. W 3ciej ciąży - wynik z krwi ok, za to USG nie ciekawe bo NT 2,8 i wpisano mi niedomykalność zastawki nawet mnie nie informując. W efekcie ryzyko T21 wyszło mi prawie jak Twoje 1:429 - doradzano mi amnio ale po konsultacji z 3 lekarzami, powtórnym USG u innego specjalisty zdecydowaliśmy się na NIFTY. Moj ciążowy stres kończy niebawem 2 lata i jest zdrowe 🙂 życzę Tobie aby Twoja historia miała też taki koniec! A jest szansa, bo jednak ja miałam nieprawidłowości w USG, a Ty ich nie masz.

Jeśli była kość nosowa oraz przezierność niższa niż 2,5 to już jest mniejsze prawdopodobieństwo trisomii 21 . Na krew wpływa wiek matki i wywiad przeprowadzony z ginekologiem , przebyte ciążę itd. więc nie koniecznie musi być tak że dziecko będzie chore . Pewnie zaproponują rozmowę z genetykiem i amniopunkcję do rozważenia

reklama
Jeśli była kość nosowa oraz przezierność niższa niż 2,5 to już jest mniejsze prawdopodobieństwo trisomii 21 . Na krew wpływa wiek matki i wywiad przeprowadzony z ginekologiem , przebyte ciążę itd. więc nie koniecznie musi być tak że dziecko będzie chore . Pewnie zaproponują rozmowę z genetykiem i amniopunkcję do rozważenia

Do góry