reklama

Podwyższone Tsh 4,7

Witam
Żona jest w 10 tyg ciąży i na badaniach wyszlo podwyższone TSH dokladnie 4,7 ( norma 0.27- 4.2)
FT3 3.15 ( 2.57-4.43)
Ft4 1.07 ( 0.93- 1.7)
Wizyte u endokrynologa dopiero mamy po świetach. Czy jest sie czego obawiać czy moze szukać innego lekarza w innym miescie? zona nigdy sie nie leczyla u endokrynologa nawet nie wiedziala o tak duzym tsh gdyby nie ciaza. Jutro ma usg moze tam wyjdzie czy powinna brac leki czy jest ok. Miala ktoras z was wyzsze tsh w 10 tyg lub wiecej i urodzila zdrowe dziecko?

reklama
Rozwiązanie
Dzis moja byla na usg tarczycy i pokazala wyniki. na usg nic ale to nic nie wyszlo. Pani doktor od usg powiedziala ze poziom tsh moze skakac i to ok. Nie ma sie czym przejmowac ale lek ten na L 50 nie zaszkodzi.
Nasz ginekolog powiedzial ze nie ma sie czym martwic bo to jeszcze nie takie strasznie wysokie. a reszta wskaznikow w normie. Ale to zdanie ginekologa. Jutro pojade z swoja do wiekszego miasta i tam prywatnie pojdziemy. Bo u nas to 2 tyg trzeba czekac i to tez prywatnie. Czy takie tsh w 10 tyg moglo by zaszkodzic dziecku ? Od jutra mam nadzieje zaczniemy cos z tym dzialac. Dodam jeszcze ze gin. witaminy z jodem od 2 tyg przepisal a to chyba pomaga.
Czy samo tsh poza norma moze byc az tak zle? jutro mamy tez usg tarczycy wiec sie okaze czy cos rzeczywiscie sie dzieke zlego.

reklama
reklama
Ft4 też jest bardzo niziutkie. Jak dla mnie świadczy o niedoczynności tarczycy. Bardzo dobrze, że pojechaliście. Ja biorę akurat Euthyrox, ale i po tym i po tym leku tarczyca dość szybko się normuje. Zapewne będziecie musieli być po opieką endokrynologa.
Trzymam za Was kciuki na pewno będzie dobrze. Pozdrawiam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry