z tymi umowami o pracę na czas określony a ciąża to jest tak że w dniu wygaśnięcia umowy o pracę ( nie umowy zlecenie tylko o prace) trzeba być w potwierdzonym trzecim miesiącu ciąży wtedy( przedstawiasz zaświadczenie pracodawcy) umowa automatycznie ulega przedłużeniu do dnia porodu.Od dnia należy się zasiłek macierzyński który trwa tak samo długo jak urlop macierzyński i dostajemy też sto procent wynagrodzenia.W 2012 dodatkowo należy nam się 4 tygodnie macierzyńskiego więcej a nie 2 tygodnie jak to było w 2011.Podanie o zasiłek macierzyński jak i podanie o dodatkowe 4 tygodnie (można je złożyć od razu z podaniem o zasiłek albo najpóźniej 7 dni przed ukończeniem tego podstawowego zasiłku macierzyńskiego który trwa normalnie 20 tygodni ) składa się u pracodawcy ,razem z dokumentami ze szpitala potwierdzającymi poród i to pracodawca składa je do Zusu a nie my.Można zrobić tak że przed porodem pobrać z Zusu wszystkie papiery, wypełnić je a ktoś z rodziny zaniesie je do pracodawcy.Urlop wychowawczy się nie będzie należał bo trzeba w momencie przejścia na niego być pracownikiem a już się wtedy nie jest.A i dobra wiadomość po skończeniu zasiłku macierzyńskiego rejestrujemy się w Urzędzie Pracy i należy się zasiłek dla bezrobotnych.W przypadku kiedy termin wygaśniecia umowy pokrywa sie z porodem to zależy jest tak jak napisałam , najlepiej iść lub zadzwonić do zusu a nie od razu do prawnika i przedstawić sytuację to wyjaśnią co i jak , ja zadzwoniłam i pani wszystko mi powiedziała.