Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.

Dziękuję za odpowiedź i za link do strony. Jak nosiłam moje dziecko w takiej pozycji jak na zdjęciu do odbicia i czasami troszkę jak płakało do uspokojenia to chyba nie zaszkodziłam na jego kręgoslup i bioderka? Moje dziecko ma 9 tygodni.Polecam stronę Link do: Noszenie przodem do siebie- czy to zawsze SAMO ZŁO? – mamafizjoterapeuta dobrze tłumaczy jak nosic dziecko.
Znalazłam również przykładowe zdjęcie jak nosic prawidłowo dziecko od siebie
Zobacz załącznik 1088144
A co pozycji na Twoim zdjeciu to dziecku wiszą nogi, a powinny być ustawione tak jak wcześniej pisałam, ze względu na profilaktykę wystąpienia dysplazji stawów biodrowych.
Zobacz załącznik 1088145
Dziękuję bardzo. A jaka pozycja do odbicia jest najlepsza? Ta klasyczna gdzie główka spoczywa na ramieniu. Tak najlepiej nosic do odbicia?Nie, spokojnie. Jeśli nie spędzało tak całego dnia to nie powinno być problemu, ale może postaraj się nosić właśnie tak dziecko, żeby te nóżki nie wisiałyi też jakbyś używała jakiś nosidelek to zwracaj na to uwagę.
Jak coś to pisz, może wiedza z zajęć się przyda![]()
Jak kładę moją córeczkę na brzuszek to ładnie podnosi główkę tylko znosi ją, przechyla się na prawą stronę. Czy może to być spowodowane tym że jak ją noszę do odbicia to zawsze kładę sobie ją na te samo ramię? Czy ma to jakis związek z napięciem mięśniowym? Dzisiaj idziemy do ortopedy na kontrolne badanie bioderek. O co dodatkowo warto zapytać ortopedę na wizycie? Co może zbadać, sprawdzić u 9 tygodniowego niemowlecia?Nie, spokojnie. Jeśli nie spędzało tak całego dnia to nie powinno być problemu, ale może postaraj się nosić właśnie tak dziecko, żeby te nóżki nie wisiałyi też jakbyś używała jakiś nosidelek to zwracaj na to uwagę.
Jak coś to pisz, może wiedza z zajęć się przyda![]()
Poleciłabym tutaj może nie ortopedę, ale fizjoterapeutę, który pracuje z niemowlakami. Możesz zapytać ortopedę czy jakiegoś poleca. Najlepiej jak miałby kurs Vojty lub Bobath, to są metody stosowane w fizjoterapii z małymi dziećmi i taki fizjoterapeuta będzie umiał powiedzieć czy to zwiakszone napięcie mięśniowe czy coś innego, pokaże również ćwiczenia, które pomogą dziecku. Mi trodno powiedzieć, ponieważ nie widzę i też nie mogę dotknąć dziecka, co jest ważne w diagnostyce. Problem może dotyczyć tego, że nosiłaś dziecko tylko na jednej stronie a może być też tak, że to od urodzenia miało zwiększone napięcie po jednej stronie. Zawsze polecam konsultacje z fizjoterapeutą jeśli coś Cię niepokoi, czasem wystarczy tylko jedna lub trzy wizyty i wszystko wychodzi na prostą. Fizjoterapeuta również podpowie jak nosić, przewijać czy podnosić dziecko w taki sposób jaki będzie odpowiadać jego napięciu ☺