Drogie mamy mój synek skończył 10,5 miesiąca i od jakiś dwóch tygodni mam straszny problem żeby położyć go spać czy to na drzemkę czy sen nocny. Mimo że dziecko jest zmęczony buntuje się przed spaniem. Opanował umiejętność wstawania i z tą chwilą ma trudności z zasypaniem. W łóżeczku wstaje z rąk się wyrywa. Finalnie usypianie kończy się placzem. Dziś np. Wstał o 7.10. Poszedł spać dopiero o 12.00 spał 2 godziny i już nie szło go położyć na drugą drzemkę. Przed spaniem nocnym też milion razy wstawał. Nie wiem o co chodzi. Nic w naszym planie dnia się nie zmieniło. A usypianie to dla mnie teraz jakiś koszmar. Wcześniej jakbsynek był śpiący wyciszyłam go na rękach odłożyłam i zasypiał po kilku minutach sam. Teraz ma tyle energii a przecież taki maluch potrzebuje snu.
reklama
@Flapi2024
To, co opisujesz, jest bardzo częste u dzieci w wieku Twojego synka i choć teraz może to być bardzo trudne i frustrujące, to dobra wiadomość jest taka, że to etap rozwojowy, który minie.
W okolicach 10.–11. miesiąca życia dzieci przechodzą intensywny skok rozwojowy. Twój synek nauczył się nowej umiejętności - wstawania - i jego mózg jest teraz dosłownie „zafascynowany” tym, że może to robić. Maluchy w tym wieku często ćwiczą nowo nabyte umiejętności nawet wtedy, gdy są zmęczone. Dlatego właśnie w łóżeczku zamiast się wyciszać, on wstaje, wierci się, czasem się buntuje i płacze. To dla niego nowe i ekscytujące – nawet jeśli Ty widzisz wyraźnie, że jest zmęczony.
Dodatkowo, w tym wieku często pojawia się regres snu, czyli chwilowe zaburzenia w zasypianiu, drzemkach czy spokojnym śnie w nocy. Choć może się wydawać, że dziecko „cofa się” w rozwoju snu, to tak naprawdę jego układ nerwowy reorganizuje się – przystosowuje do wszystkich nowych bodźców i zmian, jakie dzieją się w jego ciele i otoczeniu. To mija samoistnie po kilku tygodniach.
Przyjmij, że usypianie może teraz trwać dłużej – to naturalne, bo dziecko uczy się regulować napięcie i potrzebuje Twojej spokojnej obecności. Obserwuj rytm dnia, bo być może pora lub długość drzemek wymaga dostosowania – w tym wieku niektóre maluchy zaczynają rezygnować z drugiego spania. Zachowaj wieczorne rytuały, które dają poczucie bezpieczeństwa, ale nie forsuj zasypiania na siłę. I zadbaj o siebie, na ile możesz
To, co opisujesz, jest bardzo częste u dzieci w wieku Twojego synka i choć teraz może to być bardzo trudne i frustrujące, to dobra wiadomość jest taka, że to etap rozwojowy, który minie.
W okolicach 10.–11. miesiąca życia dzieci przechodzą intensywny skok rozwojowy. Twój synek nauczył się nowej umiejętności - wstawania - i jego mózg jest teraz dosłownie „zafascynowany” tym, że może to robić. Maluchy w tym wieku często ćwiczą nowo nabyte umiejętności nawet wtedy, gdy są zmęczone. Dlatego właśnie w łóżeczku zamiast się wyciszać, on wstaje, wierci się, czasem się buntuje i płacze. To dla niego nowe i ekscytujące – nawet jeśli Ty widzisz wyraźnie, że jest zmęczony.
Dodatkowo, w tym wieku często pojawia się regres snu, czyli chwilowe zaburzenia w zasypianiu, drzemkach czy spokojnym śnie w nocy. Choć może się wydawać, że dziecko „cofa się” w rozwoju snu, to tak naprawdę jego układ nerwowy reorganizuje się – przystosowuje do wszystkich nowych bodźców i zmian, jakie dzieją się w jego ciele i otoczeniu. To mija samoistnie po kilku tygodniach.
Przyjmij, że usypianie może teraz trwać dłużej – to naturalne, bo dziecko uczy się regulować napięcie i potrzebuje Twojej spokojnej obecności. Obserwuj rytm dnia, bo być może pora lub długość drzemek wymaga dostosowania – w tym wieku niektóre maluchy zaczynają rezygnować z drugiego spania. Zachowaj wieczorne rytuały, które dają poczucie bezpieczeństwa, ale nie forsuj zasypiania na siłę. I zadbaj o siebie, na ile możesz
Nektarynka2
Fanka BB :)
My właśnie przestawiliśmy się z 3/4 drzemek na 2 zasypia na noc 20:30/21 ale ta pierwsza godzinę dwie budzi się z płaczem macie też tak ? Nie jest głodna ani nic bo nie chce jeść
Tak, nie pamiętam dokładnie w jakim to było wieku ale moje dziecko dość długi okres budziło się właśnie po godzinie, i trzeba było go ponownie usypiać. Potem miał blok dłuższego spania i znów pobudka.My właśnie przestawiliśmy się z 3/4 drzemek na 2 zasypia na noc 20:30/21 ale ta pierwsza godzinę dwie budzi się z płaczem macie też tak ? Nie jest głodna ani nic bo nie chce jeść
Generalnie sen dzieci to wielka zagadka, schemat zmienia się co jakiś czas. Zawsze mówię, że jedyne co jest pewne to to, że za jakiś czas będzie zmiana

Podziel się: