• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Refluks u niemowlaka - pomocy

Drogie mamusie

Jak radziłyście sobie z refluksem u swoich maluszków?

Mój bąbelek jest na mleku Bebiko 1 NUTRIflor Expert, niestety po jedzeniu bardzo się pręży, jest niespokojny, często mu się cofa pokarm i ulewa. Najgorzej jest w nocy… Od północy do rana praktycznie „walczymy” – mały budzi się co 40 minut, przez co jest niewyspany, a ja już naprawdę padam z sił.

W dzień wygląda to trochę lepiej – potrafi przespać nawet 3 godziny i więcej.

Na ten moment:
– noszę go pionowo po jedzeniu
– odbijam
– robię przerwy w karmieniu

Czytałam o zagęszczaniu mleka – czy to faktycznie pomaga? A może lepiej od razu zmienić mleko?

Będę bardzo wdzięczna za każdą radę 🙏 Co u Was się sprawdziło przy refluksie i takich niespokojnych nocach?

reklama
Drogie mamusie

Jak radziłyście sobie z refluksem u swoich maluszków?

Mój bąbelek jest na mleku Bebiko 1 NUTRIflor Expert, niestety po jedzeniu bardzo się pręży, jest niespokojny, często mu się cofa pokarm i ulewa. Najgorzej jest w nocy… Od północy do rana praktycznie „walczymy” – mały budzi się co 40 minut, przez co jest niewyspany, a ja już naprawdę padam z sił.

W dzień wygląda to trochę lepiej – potrafi przespać nawet 3 godziny i więcej.

Na ten moment:
– noszę go pionowo po jedzeniu
– odbijam
– robię przerwy w karmieniu

Czytałam o zagęszczaniu mleka – czy to faktycznie pomaga? A może lepiej od razu zmienić mleko?

Będę bardzo wdzięczna za każdą radę 🙏 Co u Was się sprawdziło przy refluksie i takich niespokojnych nocach?
Karmiłam piersią i mała miała również refluks,nic nie pomogło, odbijanie, trzymanie wysoko. Przeszło jak skończyła 5/6 miesięcy.

Pomysł z zagęszczaniem mleka, to bardzo zły pomysł.

Co możesz jeszcze zrobić - podnieść materac, by po jedzeniu dziecko zawsze miało głowę wyżej.

Jeśli jest źle - to przejdź się do lekarza. Być może potrzebna będzie wizyta u gastrologa i/lub alergologa.
Są leki, które nieco mogą wspomóc, np. Gastrotuss, który tworzy barierę zapobiegającą cofaniu.

Ale dobrze jest wiedzieć czy przyczyną jest niedojrzały układ pokarmowy (najczęstsza przyczyna - po prostu mija z wiekiem) czy też jest to alergia, a może jeszcze inna przyczyna. Można zgadywać, bo objawy są podobne dla różnych przyczyn.

Pomysł z zagęszczaniem mleka, to bardzo zły pomysł.

Co możesz jeszcze zrobić - podnieść materac, by po jedzeniu dziecko zawsze miało głowę wyżej.

Jeśli jest źle - to przejdź się do lekarza. Być może potrzebna będzie wizyta u gastrologa i/lub alergologa.
Są leki, które nieco mogą wspomóc, np. Gastrotuss, który tworzy barierę zapobiegającą cofaniu.

Ale dobrze jest wiedzieć czy przyczyną jest niedojrzały układ pokarmowy (najczęstsza przyczyna - po prostu mija z wiekiem) czy też jest to alergia, a może jeszcze inna przyczyna. Można zgadywać, bo objawy są podobne dla różnych przyczyn.
Oj tak, ja zagęszczałam synowi, miał już pół roku bo tak podpowiedziała pediatra. I co? Dopiero się zaczęło 🤦🏻 mało, że biegunki ostre dostawał to zaczęło się gorsze ulewanie niż było. Też nie polecam a już na pewno nie bebilonu do zageszczania

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry