reklama

Słuch u płodu uszkodzenie?

Hej, jutro zaczynam 39 tc. Jestem ostatnio przewrażliwiona, a dziś dobiła mnie jedna sytuacja. Otóż jadąc w aucie tuż obok mojego brzucha pękł duży i gruby balon. Dziecko przez chwilę zaczęło się częściej ruszać. Zastanawiam się czy mogło to mieć wpływ na słuch dziecka? Czy ktoś miał podobną sytuację? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

reklama
Płód dość dobrze słyszy i odczuwa co się dzieje wokół, ale mógł co najwyżej się wystraszyć. Nie da się w ten sposób uszkodzić słuchu. Strzelanie w ciąży jest niezalecane, ale jeszcze żaden płód nie ogłuchł od głośnych dźwięków. Do uszkodzenia słuchu jest potrzebna naprawdę silna fala, różnica ciśnień, długotrwała ekspozycja na wysokie wartości decybeli. Uszkodzenia słuchu u noworodków to głównie różyczka matki, infekcja czy uszkodzenia okołoporodowe. Oraz wybuchy.

Muszę przyznać, że zlasowało mi mózg w ciąży. Mąż to już nawet z moich pytań się nie śmieje. :)
Niejedna ma kisiel zamiast mózgu w ciąży, bo ja nie jestem tutaj święta 😉
Np mąż mi mówi, że jedzie do pracy rowerem po czym ja idę ... żeby
otworzyć mu bramę na samochód .
Raz poszłam wziąść prysznic, zapiełam włosy żeby ich nie zamoczyć a po prysznicu poszłam do kuchennej umywalki ... żeby umyć tam pod kranem włosy 🤦‍♀️

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry