Cześć. Od 10ciu dni biorę insulinę (33tc), kilka dni temu zauważyłam, że po jej podaniu czuje lekki ból, robi się guzek a na następny dzień swędzi. Obecnie mam 3 takie swędzące miejsca, kłuje się przeważnie w uda.. załączam zdjecie. Wystartowałam z dawką 6j obecnie biorę 19- dość duża objętość. Jutro wyślę maila lekarce ale pewnie z dzień jej zajmie odpowiedź, a ja martwię się że bardziej szkodzę niż pomagam tymi zastrzykami, czy któraś z Was może pomóc? Czy taka miejscowa reakcja może też w jakiś sposób szkodzić dziecku? 
reklama
Rozwiązanie
Myślę, że insulinę najlepiej wstrzykiwać w brzuch. Takie guzki mogą się pojawiać i nie jest to objaw uczulenia.
Zastrzyk z insuliny powinno się wykonywać po zewnętrznej bocznej stronie uda.Cześć. Od 10ciu dni biorę insulinę (33tc), kilka dni temu zauważyłam, że po jej podaniu czuje lekki ból, robi się guzek a na następny dzień swędzi. Obecnie mam 3 takie swędzące miejsca, kłuje się przeważnie w uda.. załączam zdjecie. Wystartowałam z dawką 6j obecnie biorę 19- dość duża objętość. Jutro wyślę maila lekarce ale pewnie z dzień jej zajmie odpowiedź, a ja martwię się że bardziej szkodzę niż pomagam tymi zastrzykami, czy któraś z Was może pomóc? Czy taka miejscowa reakcja może też w jakiś sposób szkodzić dziecku?![]()
Jak robię z zewnętrznej jest to samoZastrzyk z insuliny powinno się wykonywać po zewnętrznej bocznej stronie uda.
Podziel się: