Hej dziewczyny! Mam pytanie. Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wit. D3 dla niemowląt? Mieszkam w Anglii,a moja córeczka ma 6tyg. i jest karmiona mlekiem w proszku Cow & Gate 1, które zawiera 1,2ug wit.D/ 100ml mleka, moja córka wypija 120ml mleka x 6 na dobę,.Czy muszę jej podawać dodatkowo wit.D3, mam z Polski wit.D3 DEVIKAP-1 kropla to 500j.m, ale jeszcze jej nie podawałam,bo niewiem czy powinnam? Może ilość wit. w mleku starcza? Nie mogę zapytac lekarza,bo tutaj nie dają wit.D,a w Polsce tak, więc niewiem. Moja córcia urodziła się z małym cięmiączkiem,a z tego co czytałam na blogach,powinno się uważać z podawaniem tej wit. lub wcale. Prosze o rade kogoś kto mieszka w Anglii i nie tylko,czy powinnam podawac dodatkowo wit.D3?
. Tylko, ze ja karmie piersia, biore co prawda codziennnie witaminki "pregnacare breastfeeding", a w nich jest juz wit D., ale czy to nie za malo
.
A mała ma dopiero dobre 5 miesięcy...rozwija się prawidłowo i dlatego zastanawiam się czy warto jej zwiększać...teraz nie wiem co robić...:-(pozdrawiam