reklama

Wyliczenie macierzyńskiego

Cześć 🙋‍♀️
Dziewczyny ostatnio rozmawiałam z koleżanką na temat L4 i macierzyńskiego i w sumie wywiązała się dyskusja kto ma rację. Pracuje na umowie o prace na umowie mam najniższą krajową na koncie co miesiąc 4800 netto(z dodatkami, premią itp). Teraz pytanie będąc na L4 dostaje 100% moja koleżanka twierdzi że 100% z pływów co miesiąc na konto czyli 4800zl a na macierzyńskim 81,5% od tej kwoty a ja uważam że to jest liczone (niestety)od najniższej krajowej. Kto ma rację do w necie czytam sprzeczne informacje , pomożecie jak to było u was?

reklama
W zależności od regulaminu Twojego pracodawcy, czasem jakieś składniki dodatkowe wchodzą do podstawy zasiłków a czasem nie.

Dokładnie tak, ja mam niska pensje podstawowa do tego premie jako procent od usług i dostawałam ta wyższą kwotę na macierzynskim. Ale wiem, że w innych zakładach pracy dziewczyny dostawały tylko podstawę zawarta w umowie.

Przy pierwszym dziecku l4 miałam liczone od średniej z 12 miesięcy czyli miałam płacone stawkę na umowie (22,50) plus premie. Dostawałam więc wynagrodzenie jak pracując, macierzyński 80% tej kwoty.
Natomiast teraz będąc na urlopie wychowawczym i nie dostając wynagrodzenia dostanę l4 przy zakończeniu tego urlopu i będę miała liczone od tej podstawowej stawki na umowie bez premii bo jej nie dostawałam. Tak wyczytałam i też tak sądzę.

Czat gpt twierdzi że będę mieć o tego co mam na umowie, gadałam z HR powiedzieli mi że od tego 4800 oni odprowadzają podatek -nie wiem jaki to ma wpływ
Tak jak dziewczyny piszą, to zależy od regulaminu wynagradzania. Niektóre premie, jeśli są wypłacane w stałej miesięcznej wysokości i nie umniejsza się ich np. za nieobecności, nie podlegają wliczeniu do zasiłku.
Podatek nie jest liczony od netto, tylko wyliczany z kwoty brutto. Zasiłek nie jest oskładkowany, jeśli do podstawy zasiłku zostaną wliczone te składniki, które masz wypłacane to mniej więcej kwota netto zasiłku będzie podobna jak wysokość pensji.
Nie słuchaj czata tylko HR, oni lepiej wiedzą co wliczają do podstawy zasiłku.
Aha raz ustalona podstawa zasiłku nie zmieni się, zmieni się tylko procent (czyli na l4 100% a na macierzyńskim 81.5% lub 100% i potem 70%).

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry