reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • 3.08 o godzinie 14:00 rozmawiam z prof. Jackowską o szczepieniach. Zebraliśmy wasze pytania i działamy. Czy rozwiejemy czyjeś wątpliwości? Zobaczymy. Możecie wpaść na YT Dostęp do YT

    Możecie dołączyć na FBMożecie wpaść na YT Dostęp do FB

reklama

wysokie TSH

chelsea22

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
20 Listopad 2020
Postów
63
proszę o poradę i słowa otuchy.
jestem w 7tc. nigdy nie miałam problemów z tarczyca, pierwsza ciąża książkowa.

Zrobiłam właśnie badania na hormon tarczycy i jestem załamana.

TSH 11.5 (norma 0.27-4.20)
T4 11.2 (11.0-21.2)
T3 5.3 (3.1-6.8)

Strasznie wysokie TSH, czy to już pewne ze czeka mnie poronienie?
Wizyta u lekarza za kilka ni, napewno dostanę leki ale czy nie za późno i czy może to już zaważyć na zdrowiu dziecka?
 
reklama

K1991

Fanka BB :)
Dołączył(a)
27 Luty 2021
Postów
181
proszę o poradę i słowa otuchy.
jestem w 7tc. nigdy nie miałam problemów z tarczyca, pierwsza ciąża książkowa.

Zrobiłam właśnie badania na hormon tarczycy i jestem załamana.

TSH 11.5 (norma 0.27-4.20)
T4 11.2 (11.0-21.2)
T3 5.3 (3.1-6.8)

Strasznie wysokie TSH, czy to już pewne ze czeka mnie poronienie?
Wizyta u lekarza za kilka ni, napewno dostanę leki ale czy nie za późno i czy może to już zaważyć na zdrowiu dziecka?
W mojej sytuacji było tak, że na początku ciąży (nie pamiętam ale chyba 6tc) zrobiłam badanie tsh i też wynik był wysoki (nie tak jak u Ciebie, ale powyżej 8). Co prawda, ja mam problemy z tarczycą i tabletki (euthyrox) brałam już przed zajściem w ciążę. Jednak, nie zmienia to faktu, że wynik tsh w pierwszym okresie ciąży utrzymywał się wysoko, konieczne było objęcie mnie dodatkową opieką endokrynologiczną. Endokrynolog powiedział, że bardziej znaczący jest wskaźnik ft4, ale oczywiście tak wysokie tsh trzeba było obniżyć. Na szczęście dziś jest przy mnie zdrowy i pełen energii niespełna 8 miesięczny synek. Będzie dobrze
 

chelsea22

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
20 Listopad 2020
Postów
63
W mojej sytuacji było tak, że na początku ciąży (nie pamiętam ale chyba 6tc) zrobiłam badanie tsh i też wynik był wysoki (nie tak jak u Ciebie, ale powyżej 8). Co prawda, ja mam problemy z tarczycą i tabletki (euthyrox) brałam już przed zajściem w ciążę. Jednak, nie zmienia to faktu, że wynik tsh w pierwszym okresie ciąży utrzymywał się wysoko, konieczne było objęcie mnie dodatkową opieką endokrynologiczną. Endokrynolog powiedział, że bardziej znaczący jest wskaźnik ft4, ale oczywiście tak wysokie tsh trzeba było obniżyć. Na szczęście dziś jest przy mnie zdrowy i pełen energii niespełna 8 miesięczny synek. Będzie dobrze
dziekuje Ci za odpowiedz. i podzielenie się swoją historia. TSH musiało mi tak podskoczyć bardzo niedawno bo bez problemu zaszłam w ciąże, gdzie jeszcze karmie piersią - tez mam prawie 8 miesięczne dziecko. Dobrze ze chociaż T3 i T4 mam w normie. Mam nadzieje ze będzie dobrze.
 

Serduszko_23

Fanka BB :)
Dołączył(a)
30 Styczeń 2019
Postów
1 018
Nie czekałabym na wizytę kilka dni. Stanowczo za wysokie! Ja w pierwszej ciąży miałam blisko 4 i niestety nie skończyło się to dla nas dobrze. TSH skacze mi tylko w ciąży. Normalnie leków nie przyjmuję bo mam wyniki w normie.
Przed drugą ciążą zbiłam do 1,5 i wszystko przebiegło książkowo. Brałam Euthyrox 50, pod koniec ciąży 25.
Po ciąży stopniowo schodziłam i w końcu odstawiłam.
Dodam, że na nic nie choruję i nie biorę żadnych innych leków.
 

LaLaLaKoala

Fanka BB :)
Dołączył(a)
11 Maj 2022
Postów
769
Nie czekałabym na wizytę kilka dni. Stanowczo za wysokie! Ja w pierwszej ciąży miałam blisko 4 i niestety nie skończyło się to dla nas dobrze. TSH skacze mi tylko w ciąży. Normalnie leków nie przyjmuję bo mam wyniki w normie.
Przed drugą ciążą zbiłam do 1,5 i wszystko przebiegło książkowo. Brałam Euthyrox 50, pod koniec ciąży 25.
Po ciąży stopniowo schodziłam i w końcu odstawiłam.
Dodam, że na nic nie choruję i nie biorę żadnych innych leków.
Autorka ma za wysokie, ale ja miałam podobnie jak Ty. W 12 tygodniu TSH miałam 3.5
Lekarz polecił zrobić dodatkowo ft3, ft4 i antypo, ja powtórzyłam jeszcze tsh. Po dobie tsh wyszło 2.9 a tamte wyniki w normie. Mam zdrowe dziecko.
 

Cookie_

Moderator
Dołączył(a)
29 Listopad 2019
Postów
2 458
Ja też bym nie czekała, umowiłabym się na jutro do endokrynologa, ewentualnie wzięłabym na własną rękę letrox lub euthytox jeśli masz kogoś kto może Ci dać kilka tabletek.
Branie leków na własną rękę bez chociażby konsultacji online czy telefonicznej, jeszcze w ciąży, osobiście dla mnie jest głupotą. To nie witamina c czy drażetki czekoladowe
 

INKA1990

Fanka BB :)
Dołączył(a)
6 Grudzień 2021
Postów
828
Branie leków na własną rękę bez chociażby konsultacji online czy telefonicznej, jeszcze w ciąży, osobiście dla mnie jest głupotą. To nie witamina c czy drażetki czekoladowe
Generalnie się zgadzam i też w pierwszej kolejności skonsultowałabym się z lekarzem. Ale wiem, że czasami ciężko się gdzieś dostać na już, nawet prywatnie, a tu TSH jest bardzo wysokie. Lekarz i tak na 100% przepisze leki więc można sobie pomóc. Ale oczywiście każdy ma swój rozum.
 

chelsea22

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
20 Listopad 2020
Postów
63
Jestem po konsultacji telefonicznej z endokrynologiem, tak mam brać lek, ale nie mam go skąd wziac bo jestem w UK wiec jutro rano będę błagać przychodnie żeby mnie przyjęła albo szukać lekarza prywatnie. Ratuje mnie niski próg T4 na chwile obecna. Żadnych leków na własna rękę nie wezmę. dziękuje wszystkim Paniom za odpowiedzi.
 
reklama

Serduszko_23

Fanka BB :)
Dołączył(a)
30 Styczeń 2019
Postów
1 018
Autorka ma za wysokie, ale ja miałam podobnie jak Ty. W 12 tygodniu TSH miałam 3.5
Lekarz polecił zrobić dodatkowo ft3, ft4 i antypo, ja powtórzyłam jeszcze tsh. Po dobie tsh wyszło 2.9 a tamte wyniki w normie. Mam zdrowe dziecko.
Ja w 12 tyg. byłam już po zabiegu. Tsh na poziomie 4 miałam w 6 tyg., więc to nie jest podobnie.
Wartość 2,9 w I trymestrze jest też za wysoka.
Super, że u Ciebie dobrze się skończyło.
 
Do góry