reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zielona kupa ( zdjęcie)

meeegy

Fanka BB :)
Hejka. Mój synek ( 3 miesiące) Karmiony tylko piersią robi takie kupy od 3 dni. Zazwyczaj pierwsze dwie kupy z rana są ok, normalne musztardowe. Poza tym nic mu nie dolega, normalnie je, śpi, jest pogodny, nie ma gorączki, żadnych zmian na skórze.
Dodam, że od 3 tygodni jestem na cateringu, jem dużo warzyw typu brokuły, szpinak, groszek, natka pietruszki. Wcześniej jadłam bardzo mało, a jak już to na szybko jakieś śmieciowe jedzenie.. Zastanawiam się czy takie kupy oznaczają , że coś jest nie tak? Jakas nietolerancja? Czy po prostu mogą być spowodowane zmianą diety skoro nie ma żadnych innych objawów ?

reklama
.tak to wygląda mniej więcej

Załączniki

• 0a34d2d4-7102-460b-a579-bc4de7631a3f.jpeg
    0a34d2d4-7102-460b-a579-bc4de7631a3f.jpeg
    41,3 KB · Wyświetleń: 24
  • e25b38e7-0886-4dff-862d-3282690c7cd2.jpeg
    e25b38e7-0886-4dff-862d-3282690c7cd2.jpeg
    38,4 KB · Wyświetleń: 24
  • f55d537c-beb0-4107-9519-7cc0496a09fe.jpeg
    f55d537c-beb0-4107-9519-7cc0496a09fe.jpeg
    43,4 KB · Wyświetleń: 20
  • d69ef40a-2ffa-4d21-be9c-615e3fc5d8fd.jpeg
    d69ef40a-2ffa-4d21-be9c-615e3fc5d8fd.jpeg
    38,2 KB · Wyświetleń: 20
Nie jestem kupologiem, ale trochę juz widziałam i mi to wyglada na normę z tym, że i tak lepiej pokaz lekarzowi albo podeślij swojej położnej fotki do konsultacji. Nikt przez internet nie zrobi diagnozy. Jedyne co tam widzę to trochę śluzu wydaje mi sie. A śluz może oznaczać alergie. Zajrzyj na zdjęcia kup u Hafiji na blogu.

Skonsultuj się z pediatrą, przyczyn jest dużo.
Też takie mieliśmy jak uklad pokarmowy nie byl jeszcze dojrzaly (zmiana mleka pomogła)
Na ząbkowanie również, takie były.

Aha i brokuł czy szpinak nie powinien zmieniać koloru kup u dziecka na zielony. Jakby kobieta jadła duzo buraków, to tez nie będą kupy czerwonego koloru u dziecka, bo mleko kobiece nie produkuje sie u kobiet w żołądku 😉
Dieta, o której piszesz, nie wyglada na jakas podejrzana, wiec nie wiem, co by tu miało zmieniać. Alergia u niemowlaków moze byc na białka mleka krowiego (spożywanie u kobiet produktów z tymi bialkami) albo tez nietolerancja na laktozę. Jak masz jakies wątpliwości to najlepiej właśnie pokazać lekarzowi.
A jeśli chodzi o alergie u takiego maluszka przy kp, to nie martw sie tym na zapas. To wszystko da sie pogodzić jeśli by taka alergia lub jej podejrzenie bylo. U mojego dziecka w wieku 4-5 mies bylo podejrzenie alergii na bmk na podstawie kup, przeszłam na 60 dni na dietę eliminacyjną, potem byla prowokacja, która nic nie wykazała i pozniej jadłam normalnie i dziecku nic nie bylo. Zdarza sie oczywiście, ze dziecko jednak ma dalej te alergie i wtedy jeśli dalej jest kp, to matka musi dietę eliminacyjna zachować do konca kp. Oczywiście z suplementacja m.in. wapnia.

Skonsultuj się z pediatrą, przyczyn jest dużo.
Też takie mieliśmy jak uklad pokarmowy nie byl jeszcze dojrzaly (zmiana mleka pomogła)
Na ząbkowanie również, takie były.
U 3-mies juz byłby taki efekt ząbkowania? Ale rzeczywiście @meeegy taka brzydsza kupa może być od zębów. Od samego procesu. U nas akurat nie bylo z kupami przy ząbkowaniu, ale pierwsze objawy w postaci spuchniętych dziąseł byly w wieku 4 mies (a pierwszy zab wyszedl w wieku 8 mies 🙈) - stwierdzone przez pediatre.

A jeszcze zapytam: nie bylo niedawno szczepienia na rota? Nie pamiętam, kiedy sie je robiło.. to tez moze mieć wpływ.

U 3-mies juz byłby taki efekt ząbkowania? Ale rzeczywiście @meeegy taka brzydsza kupa może być od zębów. Od samego procesu. U nas akurat nie bylo z kupami przy ząbkowaniu, ale pierwsze objawy w postaci spuchniętych dziąseł byly w wieku 4 mies (a pierwszy zab wyszedl w wieku 8 mies 🙈) - stwierdzone przez pediatre.

A jeszcze zapytam: nie bylo niedawno szczepienia na rota? Nie pamiętam, kiedy sie je robiło.. to tez moze mieć wpływ.
szczepienie na rota było 16 września , czyli równo 3 tyg temu więc raczej odpada. Położna mi dziś odpisała dopiero, powiedziała, ze to najprawdopodobniej reakcja na zmianę diety, żeby obserwować i że jeśli nie ma żadnych dodatkowych objawów powinno być wszystko oki. A jeśli pojawi się np dużo sluzu albo nitki krwi to do lekarza iść od razu. I że mogę podać Małemu probiotyk.

szczepienie na rota było 16 września , czyli równo 3 tyg temu więc raczej odpada. Położna mi dziś odpisała dopiero, powiedziała, ze to najprawdopodobniej reakcja na zmianę diety, żeby obserwować i że jeśli nie ma żadnych dodatkowych objawów powinno być wszystko oki. A jeśli pojawi się np dużo sluzu albo nitki krwi to do lekarza iść od razu. I że mogę podać Małemu probiotyk.
Mi kiedys lekarka mowila, ze objawy w postaci brzydkich kup mogą i do 4 tyg sie utrzymywać po rota. To chyba takie graniczne te 3 tyg. - ale moze ktoś tutaj mnie sprostuje.

A co takiego dokładnie zmieniłaś w diecie? Dołożenie wiecej warzyw nie powinno mieć takiego efektu.

Zwykle tez właśnie w tym okresie zaczyna sie ujawniać ewentualna alergia na bmk, moze to zupełnie byc niezwiązane z twoja dieta.

Ale: zielone kupy przy kp sa ok. Jedynie widzę tam chyba pasma śluzu - to do obserwacji.

reklama
Jeszcze ewentualnie co tu widzę, to zwiększona podaż zelaza w twojej diecie (te warzywa co wymienilas) - ? Byc moze to ma wpływ, że sporo zelaza.

reklama
Do góry