reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

ja urodzilam synka 3kg wazyl ale to byl 36tc,ojjj ciezko bylo,bylam nacinan:no:na Ole mialam cc ,wazyla 3550

moje dzieci maja duze głowki

reklama
Moja Córcia ważyła 3250 g i mierzyla 53 cm. Główkę miała sporą bo 33 cm.

A miałyście robione badania dotyczące hmm to się chyba nazywa szerokości miednicy tzn. czy dziecko ma szansę przejść.

nie.
przez to że mój ma taki duzy łepek może zapytam lekarki czy przejdzie.
ale ja jestem wysoka i pewnie powie że mam duże biodra więc pewnie da radę...

ja nie kupuje pokrowca na przewijak. jakoś nie przyszło mi do głowy. kupiłam podkłady żeby wziac do szpitala. co zostanie zużyje w domu a potem będę pieluszki flanelowe podkładać. dostałam od koleżanki sporą kupkę.

złożył mąż łóżeczko.. instrukcja byłą masakryczna!! ja nie wiem co za deb... to piszą... i oprócz łóżeczka to juz nam nic nie wejdzie nowego.. dobrze że z szufladą zamówiłam. zwolniłam w szafie 4 półki, będą musiały wystarczyć, będę musiała na bieżąco zmieniać obłożenie. w weekend zagarnę męża do prania ze mną. a w przyszłym tygodniu będę sobie powolutku prasowac i układać... bajzel lezy wszędzie i czeka na pranie i sprzątanie.. jeszcze obiecaną mamy paczke od koleżanki męża z pracy..ciekawa jestem co będzie.

a co do 2 łóżeczka.. u mnie nie trzeba bo mam małe mieszkanko, ale mam leżaczek, prawie całkiem płaski więc dobry będzie dla małego, też z myślą o wyjeździe do teściów aby u nich miał gdzie leżeć. na wyjazdy kupimy też turystyczne.

Mi nikt żadnego badania na "przejście główki" nie robił:no: Adaś ma już sporą głowę wg usg, ciekawe co będzie dalej.

Kum ,ja bym z sama pieluszką na ceratowym przewijaku nie dała rady chyba. Już sam pokrowiec się ślizga a ma gumki, a co dopiero luźna pieluszka. Chyba ,że masz wprawę w ubieraniu ...

a propos wielkości główki... rodzimy przy rozwarciu 10cm, maluchy mają obwód głowy ok 33-35 cm, z matematyki obwód okręgu = 2xPi x promień (r), więc wychodzi że przy obwodzie główki 35cm, potrzebne jest 11 cm rozwarcia... czyli rozciągnięcie się skóry / nacięcie krocza...

a obwód główki zazwyczaj mierzą przy każdym usg :)

reklama
Do góry