reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

a propos wielkości główki... rodzimy przy rozwarciu 10cm, maluchy mają obwód głowy ok 33-35 cm, z matematyki obwód okręgu = 2xPi x promień (r), więc wychodzi że przy obwodzie główki 35cm, potrzebne jest 11 cm rozwarcia... czyli rozciągnięcie się skóry / nacięcie krocza...

a obwód główki zazwyczaj mierzą przy każdym usg :)

Tyle, że to rozwarcie dotyczy szyjki macicy, a nie kości miednicy, tkanek i skóry.. Jak dziecko ma duża głowę, a matka wąską miednice, to dzieciak może się zwyczajnie zakorkować i żadne nacięcie tu nic nie da - chyba że rozcięcie piłą całej miednicy;-)

reklama
Tak się boję, żeby mały nie miał więcej jak 3,5 kg bo jakoś mi się wydaje, że wtedy urodzę bez komplikacji. Nie chciałabym, żeby mnie męczli kilka godzin a potem zrobili cc z podsumowaniem: bo dziecko było za duże.
Zobaczymy co to będzie :)

u nas na porodowce polozna robi dokładne pomiary miednicy i po tym stwierdzaja czy dziecko wyjdzie... :-) w ogole nie ma co sie nastawiac, bo "ja nie chce zeby dziecko mialo wiecej niz 3,5kg" sa odpowiednie pozycje ulatwiajace wejscie glowki w kanał rodny, dla przykladu moja znajoma rodzila dziecko i porod szedl baardzo ciezko mimo ze wydalo sie ze jest idealnie "zbudowana" zeby rodzic tym bardziej ze dziecie wazylo ok 2,5kg znowu lezalam na sali z dziewczyna ktora bez problemu urodzila 4,5kg dziewczynke bez naciecia! ale i tak napisze wam co mi powiedziala tesciowa, ze u niej w rodzinie duze dzieci sie rodza ona sama wazyła 7 kilo!!!!! juz nie wspomne ze byl to nautralny porod..... ech wspolczuje jej mamie.....

lui masz racje ,przeceiz cc nie zawsze wynikaja z duzej masy zdiecka,jest mnostwo innych powodów,moja siostra 'parła' juz dlugo ale dzieciak co chwila uciekal/cofał sie i niestety cc zrobili:-(

7kg:szok:nie do wiary:no:

hej, wrócę tu do tematu wyprawkowego :)
chciała sie poradzić jesli chodzi o ilość ciuszków. wiekszych 68 i 74 mam sporo ale wydaje mi się, że małych mam za mało. wypisze oceńcie.

całkiem mały rozmiar ok 50 bez metki, od kogoś:
1 śpiochy, 1 body,

rozmiar 56
2 śpiochy, 2 body, 2 pajace ale z krótkimi rękawami i nogawkami, 2 półśpiochy

rozmiar 62
6 body ale 4 z długim rękawem, 2 z krótkim
8 śpiochów, w 2 z grubego materiału
5 pajaców w 1 jeden z grubego materiały
2 dresiki, 1 półśpiochy
3 krótkie spodenki
2 bluzki z długim rękawem, ale jakies wyciągnięte, 1 bluzka z krótkim, 2 rozpinane bluzki z długim, 2 cieplejsze bluzy.

wydaje mi się że mało mam bodów 62. kupiłabym szczególnie z krótkim rękawem. czy przesadzam?

mniejszych chyba nie będę dokupywać. nie wiadomo kiedy sie urodzi.. teraz rosnie jak an drożdżach. może sie urodzic szybciej, ale może wytrzyma do końca i będzie miał 4kg :) wiem że mały rozmiar na krótko starcza, w sumie ciepło więc pranie szybko będzie schło..

reklama
Moim zdaniem masz za mało.
Moja urodziła się 3700 i 56 cm a w 62 zaczęła chodzić po 3 tygodniach.

Dzieci często się przebiera, najwięcej właśnie body idzie, dziennie planuję mieć conajmniej 4 długi i 4 krótki uprasowane, gotowe do założenia. Nie zawsze je wykorzystam, ale to takie minimum.

Do góry