reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

bóle brzucha

xxxanusiaxxx92

Początkująca w BB
Moja córka ma za tydzień 3 miesiące. Na początku była na piersi i dokarmiana bebiko. Miała problemy z brzuszkiem, lekarz stwierdził alergię i mała dostała nutramigen lgg. Poprawy nie było wiec dostała puramino. Po nim nadal nic wróciliśmy wiec do lgg. Problem pojawił sie w niedziele. Strasznie się pręży, nie chce jeść, po jedzeniu boli ja brzuszek. Jak wczesniej zjadła 120 ml to teraz je od 40 do 60 ml i konczy sie to bólem brzucha. Od samego poczatku nie oddaje gazów. Nie pomaga debridat, espimisan, Sab simplex, koperek, probiotyki. Oddanie stolca bardzo ja boli, placze niesamowicie, pręży sie. Miała badany mocz, kał, robione bylo usg jamy brzusznej. Wszystko w porządku. Ale dziecko meczy sie juz od dwóch miesięcy. Mleko przygotowuję na przegotowanej wodzie źródlanej, butelki ma dr brown'sa. Kombinuję jak mogę ale na marne. Kupę robi raz dziennie, luźną i zieloną (kolor taki występuje przy nutramigenie). Gdzie mogę jeszcze się zgłosić? Jak jej pomoc?

Zapomniałam dodać, że maa tydzien temu na szczepieniu ważyła 5450 a wczoraj 5280

Ostatnia edycja:
reklama
Zawsze mnie dziwi jak pediatrzy tak bez niczego proponuja mleka antyalergiczne. Pokombinuj z mlekiem. Moze hipp bio combiotik albo enfamil? Moj na bebiko tez mial potem problemy brzuszkowe

Napisane na LG-H850 w aplikacji Forum BabyBoom
Właśnie czytałam dużo dobrych opinii o mleku hipp. Po enfamilu wymiotowała. Spróbuje jeszcze z tym bebilonem pepti bo akurat jestesmy na etapie przechodzenia a jak nie pomoże to wypróbuje ten hipp :)

reklama
Ok tylko jak dziecko nie ma alergii to właśnie przez takie ograniczanie skladnikow może się jej nabawic. To moje zdanie. U mnie tez pedistra wspominała o takim mleku ale nie zgodziłam się i nie żałuję

Zaparcie czy dyschezja?
U niemowląt poniżej 6. miesiąca życia często występuje tzw. dyschezja. Do jej rozpoznania wymagane jest jednoczesne wystąpienie 2 kryteriów:

• trwający co najmniej 10 minut wysiłek i płacz, po którym niemowlę oddaje bez problemu miękki stolec
  • brak jakichkolwiek innych zaburzeń zdrowotnych
Płaczowi dziecka może towarzyszyć zaczerwienienie twarzy. Pomiędzy okresami krzyku nie występują żadne objawy. Ten typ zaburzeń w oddawaniu stolca ustępuje samoistnie, dlatego oprócz ewentualnego zwiększenia ilości wody w diecie należy po prostu czekać i obserwować malca.

Natomiast płacz przy karmieniu może oznaczać pleśniawki. Lub ząbkowanie.

Ok tylko jak dziecko nie ma alergii to właśnie przez takie ograniczanie skladnikow może się jej nabawic. To moje zdanie. U mnie tez pedistra wspominała o takim mleku ale nie zgodziłam się i nie żałuję

Ojej to nawet nie wiedziałam. A na ten hipp też stopniowo przechodzić czy od razu mozna podać?

Zaparcie czy dyschezja?
U niemowląt poniżej 6. miesiąca życia często występuje tzw. dyschezja. Do jej rozpoznania wymagane jest jednoczesne wystąpienie 2 kryteriów:

• trwający co najmniej 10 minut wysiłek i płacz, po którym niemowlę oddaje bez problemu miękki stolec
  • brak jakichkolwiek innych zaburzeń zdrowotnych
Płaczowi dziecka może towarzyszyć zaczerwienienie twarzy. Pomiędzy okresami krzyku nie występują żadne objawy. Ten typ zaburzeń w oddawaniu stolca ustępuje samoistnie, dlatego oprócz ewentualnego zwiększenia ilości wody w diecie należy po prostu czekać i obserwować malca.

Natomiast płacz przy karmieniu może oznaczać pleśniawki. Lub ząbkowanie.

O matko to może nawet do pól roku trwać? :O i nie da się nic zrobić? Masakra jakaś... :(

Plesniawek nie ma. Też myślałam o zabkowaniu bo ssie piąstki i wszystko co się da, ślini się, ale dziąsła nie są rozpulchnione ani nic nie czuć. Poza tym to nie za wcześnie?

Ojej to nawet nie wiedziałam. A na ten hipp też stopniowo przechodzić czy od razu mozna podać?
Nie ma reguly z ta alergią tym bardziej ze nutę ma poprawy. Poki się nie zrobi testów wg mnie nie powinno się dawać mlek antyalergicznych. Ja nie jestem zwolenniczka mieszania dwóch mlek miarka za miarke. Od razu bym podala nowe mleko tylko zaczac od rana. I potem reszte dnia stare mleko i tak stopniowo zwiekszac ilosc butelek na dzień nowego mleka

reklama
Do góry