Zaraz zadzwonie i dam znac czy nas wepchnął gdzies ? Wiesz wolałabym zrobić u nich badania i wtedy będzie jasne co i jak mam ostatnie z marca ale to tylko podstawowe badanie i nich robione...jak myslisz na co zwrócić uwagę tak żeby mógł nam dobitnie dać diagnozę ?
Kochana, oprocz aktualnego seminogramu i posiewu nasienia (ale to chyba bardziej juz pod katem samej procedury) Doktor sprawdzal u nas:
Usg moszny oraz usg ukladu moczowego (zeby sprawdzic czy nie ma jakichs czynnikow mechanicznych, jak np zylaki powrozka nasiennego itp)
Hormony: TSH, FT4, FSH, LH, Estradiol, Progesteron, Prolaktyne, Testosteron (wolny i calkowity) - u facetow chociaz tyle ze mozna wszystko zbadac przy jednym pobraniu krwi, bo oni nir maja dni cyklu [emoji6]
Morfologie, glukoze, alat, aspat i kreatynine.
No i oprocz tego kazal przed ivf sprawdzic koniecznie kariotypy (moj rowniez).
A jak trafilismy do genetyk, ona robila emkowi: analize DNA w kierunku mikrodelecji chromosomu Y, analize molekularna genu CFTR. Ostatnio dziewczyny tutaj na forum pisaly szczegolowo na temat tych dwoch ostatnich badan. Ja tego tak do konca nie kumam i wiem tyle, ile mamy napisane w opisie wynikow od genetyk.
A badania mozna spokojnie sobie zrobic gdzie indziej, nie musisz w Novum. W normalnych miejscowkach typu Diagnostyka, zaplacisz duuzo mniej niz w klinice. To samo z usg.