Dziewczyny, ja sądzę, że nie ma się co spierać o te kombinowane skierowania na CC, bo problemem nie jest tutaj podejście kobiet, które chcą po prostu urodzić po ludzku, bo mają traumę po poprzednim porodzie, czy po prostu słyszą dookola jak się u nas rodzi dzieci - oczywiście nie wszędzie ale mnóstwo jest przerażających historii z sal porodowych. Problemem jest nasz służba zdrowia, bo gdyby każda kobieta miała zapewnione znieczulenie (nie tylko wtedy, kiedy akurat anestezjolog jest dostępny), gdyby zawsze można było rodzić, gdy się zechce w wodzie, gdyby personel nastawiony byl na to, żeby zapewnić intymność i dobre samopoczucie rodzącej, to większość kobiet nie kombinowałaby, zaufała lekarzom i rodzila naturalnie, a że wygląda to u nas tak, jak wygląda, to zaczyna się kombinowanie i ja się nie dziwię. Długo sama - jeszcze przed ciążą - przekonana bylam, że jak będę kiedyś rodzić dziecko, to jedynie przez cesarke. Dziś mam inne zdanie, chce urodzić naturalnie, bo moim zdaniem jest to lepsze ale nie dziwię się dziewczynom, które świadomie chcą rodzić przez CC i sobie to załatwiają.
Nieważne w jaki sposób, ważne, żeby każda z nas urodziła zdrowego malucha! :-)