reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Oczekujaca123 - ja estradiol zbadałam tylko raz w 7dpo. Ty mozesz zbadać teraz przy drugim badaniu progesteronu. Nie chce nic sugerować, bo nie ma pewnosci kiedy mialas owu... najlepiej badac proga niby dokładnie w 7dpo bo ma największa wartość... takze czy zbadasz w 8 i 10 dpo czy 3 dni pod rzad wole zostawic juz pod Twoja decyzja... ;* bo az tak sie nie znam na tym wszystkim jak nie wiemy kiedy na 100% była owu. Moze w tym wypadku rzeczywiście lepiej badac 3 dni pod rzad i wyciągnąć z tego średnia?

reklama
@Oczekujaca123 - ja estradiol zbadałam tylko raz w 7dpo. Ty mozesz zbadać teraz przy drugim badaniu progesteronu. Nie chce nic sugerować, bo nie ma pewnosci kiedy mialas owu... najlepiej badac proga niby dokładnie w 7dpo bo ma największa wartość... takze czy zbadasz w 8 i 10 dpo czy 3 dni pod rzad wole zostawic juz pod Twoja decyzja... ;* bo az tak sie nie znam na tym wszystkim jak nie wiemy kiedy na 100% była owu. Moze w tym wypadku rzeczywiście lepiej badac 3 dni pod rzad i wyciągnąć z tego średnia?
Ogolnie na ostatnich dwoch w zasadzie 3 usg 1 mialam w 17dc bylo.po owu, drugie mialam w 16dc tez bylo po owu. Podobne odczucia tj kłucie sluz itp mam w okolicy 12-14dc teraz nasilenie bylo w z piatku na sobote , wiec tak licze ta owulacje i wg tego te badania chcialam zrobic.
A no widzisz o tym estradiolu nie pomyslalabym, ze teraz bo gdzies czytalam, ze 3-5dc ;/
Dzieki ;* poczytam i pomysle :)

Tez mam SM, zdiagnozowane i nie leczone, bo diagnoza nastąpiła 4 lata temu, już w trakcie naszych starań.
Jestem po 5 nieudanych ciazach (wszystkie na wczesnych etapach).
Zbadaj p-ciała, zrób komórki Nk, Bo w przypadku chorób immunologicznych te rzeczy mogą być rozjechane.
Badalas mutacje? Homocysteinę?
Ja mam też rozjechany cały test CBA, też prawdopodobnie przez stwardnienie.
Ale jestem w 20 tc :). Na 15 mg encortonu, intralipidzie, clexane 0,6, Aspirin cardio.

Chociaż dziś moje szczęście odcrana cicho, zero znaków. Zjadłam 2 pączki i czekam na aktywację.

@bertha masz tą książkę???? Mam jej fotę w zdjęciach żeby nie zapomnieć o niej. Czytałam jakus czas temu artykuł o niej. Facet z czarnym nasieniem na ...... mnie rozwali :)
Robiłam badanie na trombofilie mam jedna mutacje MTHFR brałam heparynę w tej ciąży ale się nie udało . Encorton działa na rzuty ale ja od 3 lat dzięki Bogu nie mam i nie leczę się brałam kilka miesięcy betaferon ale zrezygnowałam .Super że się udało , homocysteine badałam miałam nisko po wcześniejszej suplementacji .

No ja encorton brałam nie ze względu na rzuty, tylko na to, że nie mogę szczepień, ani accofilu. A ponieważ moja Interleukina 10, czyli ochrona zarodka, jest poniżej normy i szwankuje strasznie to na to właśnie jest steryd wysokiej dawce. I przy okazji steryd obniża też często komórki NK, a te u mnie prawie 3 razy ponad normę.
Nawet nie wiedziakam, ze rzuty SM encortonem się zwalcza. Byłam w szpitalu raz i miałam jakiś w kroplówce, ale na pewno inny.

@Oczekujaca123 - estradiol sie bada tez na poczatku cyklu i później, w 7dpo by sprawdzic razem z progesteronem czy była owu i ile było pęcherzyków:) Tam jest jakas zależność, ze jak jest pow 400 to mogą byc 2 pecherzyki czy jakos tak... czytałam kiedys na grupie na fb, ze dziewczynom przed czy po transferze invitro sie to tez kontroluje, ale musiałabyś sie w ten temat kochana zagłębić bo ja juz dokładnie nie pamietam a glowa mnie cmi lekko z bolu do tego:/

@Oczekujaca123 - estradiol sie bada tez na poczatku cyklu i później, w 7dpo by sprawdzic razem z progesteronem czy była owu i ile było pęcherzyków:) Tam jest jakas zależność, ze jak jest pow 400 to mogą byc 2 pecherzyki czy jakos tak... czytałam kiedys na grupie na fb, ze dziewczynom przed czy po transferze invitro sie to tez kontroluje, ale musiałabyś sie w ten temat kochana zagłębić bo ja juz dokładnie nie pamietam a glowa mnie cmi lekko z bolu do tego:/
Rozumiem ;* ja to wogole nie ogarniam tego, czasem sie zastanawiam czy sama siebie nie nakrecam tymi badaniami ;p dlatego zbadam ten progesteron jeszcze plus estradiol i ide do gin zobaczę co ona na to ;)

Dzieki ;*

No ja encorton brałam nie ze względu na rzuty, tylko na to, że nie mogę szczepień, ani accofilu. A ponieważ moja Interleukina 10, czyli ochrona zarodka, jest poniżej normy i szwankuje strasznie to na to właśnie jest steryd wysokiej dawce. I przy okazji steryd obniża też często komórki NK, a te u mnie prawie 3 razy ponad normę.
Nawet nie wiedziakam, ze rzuty SM encortonem się zwalcza. Byłam w szpitalu raz i miałam jakiś w kroplówce, ale na pewno inny.
Bo w szpitalu dostajesz solu medrol ( nie wiem czy dobrze napisałam )w kroplówce a potem na ciąg dalszy steryd doustnie i schodzisz . To radziła byś mi zrobić badanie komórki NK co jeszcze najpotrzebniejsze ? To twoje pierwsze dziecko prucz tych poronień ? Bo ja mam już dzieci a teraz takie cuda się dzieją

reklama
Bo w szpitalu dostajesz solu medrol ( nie wiem czy dobrze napisałam )w kroplówce a potem na ciąg dalszy steryd doustnie i schodzisz . To radziła byś mi zrobić badanie komórki NK co jeszcze najpotrzebniejsze ? To twoje pierwsze dziecko prucz tych poronień ? Bo ja mam już dzieci a teraz takie cuda się dzieją

To moja pierwsza wysoka ciąża i mam nadzueje będzie z tego w lutym szczęśliwe dziecko :)
Co do badań: tak, radziłabym przeciwciała wszystkie z wątku pomocniczego - ciaze zakończone sukcesem - i subpolacje limfocytów, czyli NK.

Do góry