reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

Tak właśnie czytałam że acard a heparyna to zależy jakie ma podejście lekarz, jak mi sie uda to w pt lece so mojej ginki na konaultacje, bo chciałabym zacząć sie juz starać. A acard w dawce 75 czy 150 mg bierzesz?

reklama
Tak właśnie czytałam że acard a heparyna to zależy jakie ma podejście lekarz, jak mi sie uda to w pt lece so mojej ginki na konaultacje, bo chciałabym zacząć sie juz starać. A acard w dawce 75 czy 150 mg bierzesz?

Na czas starań mam 75. Od testu u mnie wejdzie heparyna dlatego, że wersja homo jest ciut gorsza 😉

Pytałaś mnie o leki jakie gin da, powiedziała że jeśli nie zdążę zrobić komórek nk to zapogiewaczo steryd encorton mi włączy a poza tym acard i heparyne, tylko nie rozumiem po co mam iść do immunologa skoro i tak chce mi włączyć te leki [emoji13]
Na czas starań mam 75. Od testu u mnie wejdzie heparyna dlatego, że wersja homo jest ciut gorsza [emoji6]

Pytałaś mnie o leki jakie gin da, powiedziała że jeśli nie zdążę zrobić komórek nk to zapogiewaczo steryd encorton mi włączy a poza tym acard i heparyne, tylko nie rozumiem po co mam iść do immunologa skoro i tak chce mi włączyć te leki [emoji13]

Haha no tak. Ale to spoko plan jest. Ja miałam robic komórki nk i przyszła @ więc przekładam to na kolejny cykl i tak w tym się jeszcze się staramy 😉

To są te wlewy? Ten encorton?

Nie, to jest steryd w tabletkach. Nic nie wspomniała o wlewach. Nie wiem od czego zależy że ktoś musi mieć wlewy.
Haha no tak. Ale to spoko plan jest. Ja miałam robic komórki nk i przyszła @ więc przekładam to na kolejny cykl i tak w tym się jeszcze się staramy [emoji6]

To są te wlewy? Ten encorton?

Ale tu cisza... A mnie zaraz rozniesie! Dzisiaj mijają równe 4 tygodnie od zabiegu, od poniedziałku mam jano brązowe plamienia 🤦‍♀️ czekam aż @rozkreci się na maksa ale coś jej się nie spieszy 😡
Wczoraj miałam konsultacje z hematologiem przez telefon. Masakra... Strata czasu. Niczego się nie dowiedziałam. Myślałam że chociaż będę mogła liczyć na receptę na heparyne, ale powiedziała że acard profilaktycznie tak, a heparyna może od pozytywnego testu ale to ona musi się jeszcze zastanowić. 🙄😡
Szukałam też wczoraj witamin metylowanych i sama już nie wiem czy mam je zamawiać... Miesięcznie wszystko będzie wychodziło chyba około 200zl. B complex z b12 i kwasem foliowym metylowanym, cholina, cynk, jod. Lekarze twardo idą w zaparte że mogę brać pregnę start bo tam są też foliany ale mam kwas ponad norme i chce go zbić w końcu 😒 w ogóle mam dzisiaj takiego nerwa że człowiek musi wszystko sam ogarniać, dowiadywac się na różnych grupach i forach... No i znowu usłyszałam wczoraj że moje Mthfr, pai i czy kim V (r2) w hetero wcale nie były powodem poronienia i po co w ogóle robiłam te badania skoro to była pierwsza ciąża i pierwsze poronienie 🤦‍♀️

Ale tu cisza... A mnie zaraz rozniesie! Dzisiaj mijają równe 4 tygodnie od zabiegu, od poniedziałku mam jano brązowe plamienia 🤦‍♀️ czekam aż @rozkreci się na maksa ale coś jej się nie spieszy 😡
Wczoraj miałam konsultacje z hematologiem przez telefon. Masakra... Strata czasu. Niczego się nie dowiedziałam. Myślałam że chociaż będę mogła liczyć na receptę na heparyne, ale powiedziała że acard profilaktycznie tak, a heparyna może od pozytywnego testu ale to ona musi się jeszcze zastanowić. 🙄😡
Szukałam też wczoraj witamin metylowanych i sama już nie wiem czy mam je zamawiać... Miesięcznie wszystko będzie wychodziło chyba około 200zl. B complex z b12 i kwasem foliowym metylowanym, cholina, cynk, jod. Lekarze twardo idą w zaparte że mogę brać pregnę start bo tam są też foliany ale mam kwas ponad norme i chce go zbić w końcu 😒 w ogóle mam dzisiaj takiego nerwa że człowiek musi wszystko sam ogarniać, dowiadywac się na różnych grupach i forach... No i znowu usłyszałam wczoraj że moje Mthfr, pai i czy kim V (r2) w hetero wcale nie były powodem poronienia i po co w ogóle robiłam te badania skoro to była pierwsza ciąża i pierwsze poronienie 🤦‍♀️
Ech z tymi lekarzami tak jest. 🤦. Ja biorę ovarin i tam są metylowane witaminy. Ja go biorę bo ma składnik, który wywa dobrze na gospodarkę hormonalną. Dzięki niemu udało mi się wyregulował cykle.
Ja z kolei Dziś ma 38dc, gdzie cykle mam ok. 35 dniowe i już mam nerwa. Od poniedziałku najprawdopodobniej jedziemy nad morze i pewnie okres dostanę. Test robiłam i wyszedł negatywny. Ta natura jest złośliwa 😤😤

Też miałam badania genetyczne, z których nic nie wyszło, tzn wszystko jest w porządku, i nie znaleźli przyczyny 2 poronien. Póki co mam brać metylowany kwas foliowy i acard, tak w razie czego...wczoraj robiłem badania na tarczyce, bo czuje że znów mi wariuje, A dziś działamy...Jutro konsultacja z lekarzem bo będą wyniki. W tych czasach ciężko o normalną konsultację i pomoc że strony lekarzy...

Bo wcale nie jest powiedziane, że mutacje wpływają na poronienia. Już tutaj kiedyś o tym pisałyśmy, że wcale się do tego nie musiały przyczynić. I lekarze co do tych 1 ciąż i 1 poronień z reguły tak podchodzą.
Co do suplementacji to nie wiem czy lekarze się tego podejmują, z reguły zalecają zwykły kwas foliowy ja sobie ogarnęłam dziewczynę, która jest dietetykiem i biotechnologiem i ona mi rozpisała suple, bo sama nie ogarniałam już tego.
Ja to nawet nie liczę na refundację heparyny, ale trudno najważniejsze to mieć lekarza co w ogóle cokolwiek ogarnia w tych tematach i jest skłonny przepisywać.

reklama
Też miałam badania genetyczne, z których nic nie wyszło, tzn wszystko jest w porządku, i nie znaleźli przyczyny 2 poronien. Póki co mam brać metylowany kwas foliowy i acard, tak w razie czego...wczoraj robiłem badania na tarczyce, bo czuje że znów mi wariuje, A dziś działamy...Jutro konsultacja z lekarzem bo będą wyniki. W tych czasach ciężko o normalną konsultację i pomoc że strony lekarzy...

A immunologie robiłaś? Zespół antyfosfolipidowy? Trombofilie?
Bo genetyka ok, ale czasami nasz organizm szwankuje i coś z immumo powoduje poronienia.

Do góry