Witam, drogie mamy czy możne wasze dziecko miało podwyższone napięcie mięśniowe? Jeśli tak jak się to objawiało? Moje dziecko ma skończone 5 miesięcy. Pięknie lezy na brzuchu , podnosi główkę itp. ale od jakiegoś czasu (może z miesiąc), leżąc na plecach też zaczął mi odrywać główkę i trzymać w powietrzu, na początku myślałam że jest tak silny i ćwiczy mięśnie brzucha i jest ciekawy po prostu świata. Ale dla spokoju umówiłam się do fizjoterapeuty na taką wizytę kontrolną , i Pani mówi że dziecko nie.powinno tak robić i stwierdziła lekkie podwyzszone napięcie, gdzie wszesniej pediatra na wizytach twierdziła , że wszystko jest ok wlacznie z napięciem . Synek nie obraca się na boki
ani z plecaków na brzuch tzn coś tam już probuje, wcześniej w zabawie go też zachęcaliśmy i bawiliśmy się z nim kulajac go. Póki co pokazała ćwiczenia, głównie te co robiliśmy i kazała przyjść za dwa tygodnie na kolejną rehabilitacje, czy któraś z Was tak miała i wszystko było zaś ok ? Czy miało to np. wpływ na to, że dziecko późno usiadło ? Nie ukrywam , że trochę się podlamalam