• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ciąża po 40

reklama
Po prostu zastanawiałam się, czy tylko ja mam takie rozkminy , a jeśli nie tylko ja, to jak inne dziewczyny sobie z nimi radzą. Terapeuty nie wykluczam:)

Też bardzo dużo na ten temat myślałam. Urodziłam dzieci przed 30. Uważałam że później to już za późno. Ok. 35 miałam myśli o 3, ale jednak strach że już za późno. Teraz mam 42 i biologicznie już wiem że za późno , a jednocześnie ogromny żal, że wcześniej sie nie zdecydowałam. Sama jestem córką urodzona przez mamę w jej wieku 36 lat i zawsze widziałam tą różnicę między nią a mamami moich koleżanek (w tamtych latach jednak większość kobiet rodziło 20-30).
Każda z nas inaczej funkcjonuje. W tym wszystkim moim zdaniem nie powinno się patrzeć na to, że mi się chce dziecka. Na pewno trzeba brać pod uwagę zdrowie i odpowiedzialnie o tym pomyśleć. Chęć posiadania dziecka w okolicach 40 pojawia się bardzo często, jest to syndrom uciekającej młodości. Większości kobiet i tak nie udaje się już urodzić, dlatego też nie widzimy ich aż tak wiele w naszym otoczeniu.

Ja to bardzo mocno odczuwam. U mnie organizm chyba sam zdecydował, że jest już za późno. Waham się jeszcze z adopcją zarodka, ale ponieważ pojawiły się u nas bardzo poważne problemy zdrowotne z córką, dlatego ten temat muszę odłożyć. nie dam rady, bo prawdopodobnie czeka nas długie i wyczerpujące fizycznie i psychicznie leczenie w szpitalu.

Ja się nie zgodzę z tą uciekająca młodością ,bo to raczej instynkt macierzyński nam podpowiada że chcemy jeszcze dziecko ,ja w maju skończyłam 39 a w marcu urodziłam córkę i wcale nie czuje się staro ,w szpitalu leżałam dwa razy i na pewno nie byłam najstarsza 😉 nawet jak urodziłam leżała ze mną rówieśniczka.Jezeli chodzi o utraconą młodość to kobiety po 30 tce też musiałoby to dotyczyć bo już też super młode nie są.

Przemysl to... jezeli masz jakiekolwiek watpliwosci... to Twoje zycie I to Ty musisz miec pewnosc, ze naprawde chcesz tej ciazy I tego dzidziusia.
Opinii innych I ich doswiadczenie sa ich a nie twoje.
Jak kobieta jest gotowa w tym czy innym wieku na dziecko to jej pryzmat postrzegania sie zmienia.
Pamietasz pewno jeszcze, ze ciazy szaleje hormony :).
A jak cos pojdzie nie tak... (zycze aby sie udalo I wszystko bylo w rewelacyjnym porzadku).
Przepraszam, jezeli wydaje sie Tobie chwilami niemila. PMS daje mnie siwe znaki :(

reklama
Przemysl to... jezeli masz jakiekolwiek watpliwosci... to Twoje zycie I to Ty musisz miec pewnosc, ze naprawde chcesz tej ciazy I tego dzidziusia.
Opinii innych I ich doswiadczenie sa ich a nie twoje.
Jak kobieta jest gotowa w tym czy innym wieku na dziecko to jej pryzmat postrzegania sie zmienia.
Pamietasz pewno jeszcze, ze ciazy szaleje hormony :).
A jak cos pojdzie nie tak... (zycze aby sie udalo I wszystko bylo w rewelacyjnym porzadku).
Przepraszam, jezeli wydaje sie Tobie chwilami niemila. PMS daje mnie siwe znaki :(
Spoko, nie odbieram Twoich wypowiedzi, jako ataków:)...bardziej jakbyś sama nie była pewna czy chcesz mieć kolejne dziecko? Z tego ,co tu czytam, wiele dziewczyn miało podobne przemyślenia, a jednak zaszły, urodziły...no w końcu po to są takie fora, żeby pytać, doradzać się, wymieniać dośwadczeniami:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry