reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Skierowanie na cc a możliwy wcześniejszy porod

Casablanca7

Fanka BB :)
Mam wyznaczony termin na cc za dwa tygodnie. Dziś moja gin jedna z dwóch oznajmiła że wcześniej mogę urodzić może nawet o tydzień. Glowka nisko i 1 cm szyjki pozostało. Jak to będzie jeśli zacznie się akcja porodowa a ja na skierowaniu mam inną datę. Czy wtedy będę musiała rodzić naturalnie, i skierowanie będzie nie wazne, czy wykonają mi ta CC szybciej i posugeruja się tym skierowaniem, że w ogóle zostało wystawione z jakiegoś powodu? Siedzę od teraz jak na szpilkach, nie wiem co myśleć

reklama
Przy pierwszym brak postępu w pierwszej fazie porodu, poza t cukrzyca ciążowa...poród wywoływany a rozwarcia nie było.
Skierowanie masz na cc.
U mnie było nieco inaczej bo miałam ułożenie pośladkowe.
Ale masz skierowanie na cc. Jedziesz z tym skierowaniem. Przed porodem wpierw i tak ciebie badają i robią wywiad z tobą. Dajesz im skierowanie i mówisz wtedy jakie są powody dla cesarki i że masz cukrzycę.
Cukrzyca niby nie jest sama w sobie powodem by nie rodzić naturalnie, ale sama w sobie stwarza zagrożenie stąd często decyzje ginekologów o skierowaniu na cc.
I wydaje mi się że w szpitalu to wszystko wezmą pod uwagę.

Skierowanie masz na cc.
U mnie było nieco inaczej bo miałam ułożenie pośladkowe.
Ale masz skierowanie na cc. Jedziesz z tym skierowaniem. Przed porodem wpierw i tak ciebie badają i robią wywiad z tobą. Dajesz im skierowanie i mówisz wtedy jakie są powody dla cesarki i że masz cukrzycę.
Cukrzyca niby nie jest sama w sobie powodem by nie rodzić naturalnie, ale sama w sobie stwarza zagrożenie stąd często decyzje ginekologów o skierowaniu na cc.
I wydaje mi się że w szpitalu to wszystko wezmą pod uwagę.
A co jeśli zacznę rodzic wcześniej? Moja lekarka mówi że nie dotrwam jeszcze dwa tygodnie, uważa że mogę urodzić wcześniej...boję się porodu sn stąd boję pytanie

Cukrzyca ciążowa nie jest wskazaniem do cc. Wiem bo sama takowa miałam ( chyba ze dziecko jest za duze ) U nas lekarze nie kierują przez to na cc przynajmniej. Chyba ze w ciągu dwóch lat coś się zmieniło. Wcześniejsze cc tez nie jest wskazaniem. Prędzej wskazania psychiczne, obawa przed porodem czy coś w tym stylu. Zaświadczenie od lekarza psychiatry. Nie rozumie dlaczego w pl jest tak, ze utrudnia się kobietom poród przez cc. Moim zdaniem jeżeli kobieta nie czuje się na siłach rodzic siłami natury powinna mieć możliwość wyboru. Ale skoro już masz skierowanie wystawione, to myśle ze zostanie ono po prostu wzięte pod uwagę i jeśli nawet zaczniesz rodzic wcześniej to wykonają cc. Chyba nikt na sile nie będzie próbował zrobić inaczej. Dlatego tez na chwile obecna nie zamartwiaj się tym.

Nie wiem jak ze skierowaniem na cc, ale szyjke 1cm i głowę nisko to ja mialam 3tyg temu i nie urodziłam jeszcze, a noszę bliźnięta. Tez mnie lekarz straszył, że mogę urodzić szybciej.

Mam wyznaczony termin na cc za dwa tygodnie. Dziś moja gin jedna z dwóch oznajmiła że wcześniej mogę urodzić może nawet o tydzień. Glowka nisko i 1 cm szyjki pozostało. Jak to będzie jeśli zacznie się akcja porodowa a ja na skierowaniu mam inną datę. Czy wtedy będę musiała rodzić naturalnie, i skierowanie będzie nie wazne, czy wykonają mi ta CC szybciej i posugeruja się tym skierowaniem, że w ogóle zostało wystawione z jakiegoś powodu? Siedzę od teraz jak na szpilkach, nie wiem co myśleć
Będziesz miała CC z przypadku nagłego - skierowanie nie będzie wymagane jeśli poród zacznie się wcześniej- historię ciąży masz w karcie z adnotacją do CC

Jedyny problem może być gdy poród będzie postępował bardzo szybko i na cc będzie już za późno 🤷‍♀️ Ale tego nigdy nie przewidzisz.

reklama
Do góry