• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Maść majerankowa

D

DominikaIMartyna

Gość
Hej dziewczyny ;). Czy używałyście może maści majerankowej przy katarkach u Waszych maluszków?
Pamiętam, że mi Mama pod nosem tym smarowała i to było super 😁 tzn. tak to pamiętam 😅.
Moja Martynka, 10 miesięcy, właśnie ma pierwszy raz katar, z odciaganiem jest problem, bo więcej przy tym płaczu niż samego odciągania, a co za tym idzie automatycznie więcej wydzieliny 🤷🏻‍♀️😵‍💫. Na noc dzisiaj przykleiłam jej aromactiv ale jest strasznie intensywny, mnie głowa rozbolała przy usypianiu jej 😵‍💫.
Na ulotkachz masci majerankowej piszą, że od roku albo od 3 lat dla dzieci, ale w internecie wszędzie można przeczytać, że jest super dla niemowląt oraz nawet noworodków i mam zagwozdke 😇.
No więc, ktoś testował? Sprawdza się? Można? Może ktoś od lekarza miał zalecenia żeby używać :)? Nie chcę z samym katarem iść do lekarza, myślę, że to katar przez ząbki 😇 🦷

reklama
dodam jeszcze ze plasterki mozna przykleic( a nawet powinno sie w przypadku dzieci do lat 3 ) z dala od zasiegu, ja przyklejam daleko od glowy bo sa wlasnie mocne. mozesz np przykleic na drzwiach czy na lozku, niekoniecznie na pizamce. koniecznie jak u gory pisala kolezanka, woda morska.

Zanim sciagniesz to trzeba rozrzedzic gila. Sol hipertoniczna na rozrzedzenie, odciaganie, sol izotoniczna. Ew 2x sol fizjologiczna.
Masc majerankowa jak najbardziej.
Wietrzenie pokoju przed spaniem i optymalna temp spania. Nie za goraco, bo wtedy gorzej sie oddycha.
Rozrzedzam i nawilżam po ale nie ma to różnicy i tak jest płacz jak tylko widzi, że biorę aspirator 🤦🏻‍♀️ kiedyś tego nie było, nie wiem skąd się wziął u niej taki uraz, nie mieliśmy żadnej nieprzyjemnej sytuacji wcześniej jak jej odciągałam, po prostu nagle zaczęła przy tym płakać i się wyrywać 🤷🏻‍♀️

dodam jeszcze ze plasterki mozna przykleic( a nawet powinno sie w przypadku dzieci do lat 3 ) z dala od zasiegu, ja przyklejam daleko od glowy bo sa wlasnie mocne. mozesz np przykleic na drzwiach czy na lozku, niekoniecznie na pizamce. koniecznie jak u gory pisala kolezanka, woda morska.
Kurczę no właśnie dzisiaj przykleiłam jej na piżamce, bo nie wiedziałam, że to tak można gdzieś dalej i będą działały 🤦🏻‍♀️ człowiek jednak głupi 🫣 jutro przykleję jej na łóżeczku 😇

Według mnie maść kompletnie nic nie daje. Zamiast plastrów Aromactiv, które mają beznadziejny skład lepiej kupić olejek eukaliptusowy za kilka zł, obficie nakropić na wkładkę lub podpaskę i przykleić na łóżeczku, tzw katarkiller. Mniej przyjemnym, ale tak samo skutecznym sposobem jest gałganek Aliny.
Skuteczny jest Isonasin septo, inhalacje ze zwykłej soli i niezbyt częste odciąganie kataru żeby nie wzmagać "produkcji". Nasivin na noc przez max 5dni.

reklama
Rozrzedzam i nawilżam po ale nie ma to różnicy i tak jest płacz jak tylko widzi, że biorę aspirator 🤦🏻‍♀️ kiedyś tego nie było, nie wiem skąd się wziął u niej taki uraz, nie mieliśmy żadnej nieprzyjemnej sytuacji wcześniej jak jej odciągałam, po prostu nagle zaczęła przy tym płakać i się wyrywać 🤷🏻‍♀️

Wydaje mi sie to normalne. Mlodsza corka przy rsv w zeszlym roku dawala sobie nawet w nocy sciagac. A teraz ma roczek i na sam widok jest drama.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry