mamanastart
Zaciekawiona BB
Witam wszystkie przyszłe mamy te pierwszy i kolejny raz. W tym tygodniu czeka mnie badanie prenatalne, jakie są wasze odczucia i doświadczenia z tymi badaniami? Wśród znajomych mam opinię są różne jak jest u Was?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Jakie miałaś wyniki w badaniach prenatalnych?
Nie rozumiem, co konkretnie masz na myśli?
Pytasz o test, czy obraz z usg?
Nie pamiętam ryzyka wyliczonego z pappy. W każdym razie było ono niskie. Jeśli chodzi o usg, to wada u mojej córki została wykryta na rutynowym usg.
W naszym przypadku, z racji choroby córki miałam wykonywanych kilkanaście usg w trakcie całej ciąży i właściwie wszystkie (w sumie poza tymi, robionymi podczas moich pobytów w szpitalu) były mega dokładne takie, jak te, które inne kobiety mają robione w 1,2 i 3 trymestrze. Zdecydowana większość badań dawała dobry obraz.
Na bieżąco monitorowano stan wady dziecka. Poza chwilowym problemem z małowodziem wszystko było ok, wszystkie badania dawały prawidłowe wymiary poszczególnych narządów dziecka.
Myślę, że to, jak była prowadzona moja ciąża przede wszystkim zależało od mojej ginekolog, która dbała o nas, kierowała do szpitala na rutynowe badania, przykładała szczególną uwagę do tego, by regularnie kontrolować, co słychać u Małej.
Ciąża poza aspektem psychicznym kosztowała mnie również sporo kasy, każde usg kosztowało 150 złotych, a miałam ich bodajże 6, albo 7, do tego koszt wizyty u ginekolog prowadzącej (inny lekarz prowadził ciążę, a inny wykonywał usg) Na szczęście było mnie stać na te badania, ale nawet, gdyby moja sytuacja finansowa była gorsza, to i tak nie wyobrażam sobie nie zrobić wszystkiego co w mojej mocy, by znaleźć na to pieniądze, bo dla mnie fachowo przeprowadzone usg było priorytetem.
Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom
Nie masz jeszcze wyników? Długo jeszcze musisz czekać? Mam nadzieję, że masz wsparcie ze strony bliskich.badania wolnego plodowego dna z krwi za 2000 zł
Zrobiłam test z krwi w poniedziałek. Niestety długo będę czekać na wyniki oraz dodatkowo do usg polowkowego. O wsparciu lepiej nie mówić..Nie masz jeszcze wyników? Długo jeszcze musisz czekać? Mam nadzieję, że masz wsparcie ze strony bliskich.
Przykro mi, mam nadzieję, że chociaż personel medyczny wykaże się profesjonalizmem i zainteresuje nie tylko stanem dziecka, ale też Twoim. Trzymaj się i nie trać nadziei na dobre wyniki.O wsparciu lepiej nie mówić..
Została zauważona przez lekarza na rutynowym usg w 13 tygodniu ciąży.Pytam się o wadę kiedy i w jaki sposób została wykryta. Nawiązując do aspektu psychicznego niestety aktualnie przeżywam katusze w związku ze złym wynikiem testu pappa i NT 2,4 na usg. Jeżeli chodzi o aspekt finansowy zrobiłam badania wolnego plodowego dna z krwi za 2000 zł. Koszt ogromny, każda cena jest jednak warta aby dowiedzieć się co się dzieje. 16 tydzień - do usg polowkowego jeszcze trochę czasu...
Ale to idziesz do lekarza, który ma odpowiedni sprzęt na "taką okazję" i certyfikat. Przecież tego usg nie musi wykonywać lekarz prowadzący. Lepiej zapłacić kilka stówek u doświadczonego lekarza i zacząć leczyć dziecko jak najszybciej niż wtedy kiedy może być już za późno.Tyle że nie każdy lekarz ma dobry sprzęty i certyfikat ..... masakra jaka niewiedza panuje