dosiasamosia
Fanka BB :)
Ja mam mieć cesarkę jakoś zaraz po skończonym 38 tygodniu, w piątek wyznaczamy datę, cukrzyca ciążowa bez insuliny ale cesarka bo pośladkami dziecko ułożone 

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Czy synek miał pozniej jeszcze jakos mierzone cukry? Jakieś kontrole?Miałam cukrzycę z 1 jednostką insuliny na noc, poza tym dieta. Wszystko w miarę dobrze kontrolowane, zwłaszcza waga dziecka (a właściwie wymiary, bo wagi nigdy mi nie podawano...), gorzej z cukrami pod koniec ciąży (duże hipoglikemie rano). Mimo to endokrynolog nie widział powodu do wywoływania.
Ale miałam jeszcze nadciśnienie (sprzed ciąży), dobrze kontrolowane lekami, które takie być przestało mniej więcej w tym samym czasie. Dlatego ginekolog jednak zalecił wywołanie - mogłam zdecydować o dacie, począwszy od 38+5. Wybrałam ten pierwszy możliwy termin, bo męczyło mnie już ciągłe stresowanie się pomiarami ciśnienia i cukrów...
Po zgłoszeniu się do szpitala miałam pierwsze w swojej ciąży ktg. Poród był wywoływany prostaglandynami. Urodziłam następnego dnia, czyli w 38+6, SN, jedyne 3190g wagi ;-) Mały miał jednak sporą hipoglikemię na starcie.
O kurde to dziwne że nie miałaś ktg z tego co wiem to w cukrzycy właśnie trzeba robić czesciejMiałam cukrzycę z 1 jednostką insuliny na noc, poza tym dieta. Wszystko w miarę dobrze kontrolowane, zwłaszcza waga dziecka (a właściwie wymiary, bo wagi nigdy mi nie podawano...), gorzej z cukrami pod koniec ciąży (duże hipoglikemie rano). Mimo to endokrynolog nie widział powodu do wywoływania.
Ale miałam jeszcze nadciśnienie (sprzed ciąży), dobrze kontrolowane lekami, które takie być przestało mniej więcej w tym samym czasie. Dlatego ginekolog jednak zalecił wywołanie - mogłam zdecydować o dacie, począwszy od 38+5. Wybrałam ten pierwszy możliwy termin, bo męczyło mnie już ciągłe stresowanie się pomiarami ciśnienia i cukrów...
Po zgłoszeniu się do szpitala miałam pierwsze w swojej ciąży ktg. Poród był wywoływany prostaglandynami. Urodziłam następnego dnia, czyli w 38+6, SN, jedyne 3190g wagi ;-) Mały miał jednak sporą hipoglikemię na starcie.
ja nie miałam ani razu ktg (37+0)O kurde to dziwne że nie miałaś ktg z tego co wiem to w cukrzycy właśnie trzeba robić czesciej
Wow no to jestem w szoku my mamy od 32 tygodnia co 2 tyg a teraz od 36 co tydzień czytałam że niby właśnie przy cukrzycy takie zalecenia są ale pewnie co lekarz to inna opiniaja nie miałam ani razu ktg (37+0)
Miałam podobnie, ale nie zdążyłam się na termin cc zapisać. Corka postanowiła w 37t1d opuścić moj brzuch. Więc było cięcie wcześniejJa mam mieć cesarkę jakoś zaraz po skończonym 38 tygodniu, w piątek wyznaczamy datę, cukrzyca ciążowa bez insuliny ale cesarka bo pośladkami dziecko ułożone![]()
I co kraj to inne zaleceniaWow no to jestem w szoku my mamy od 32 tygodnia co 2 tyg a teraz od 36 co tydzień czytałam że niby właśnie przy cukrzycy takie zalecenia są ale pewnie co lekarz to inna opinia