reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Co do refundacji ostatnio miałam neoparin na 100 % i zorientowałam się dopiero w aptece także teraz jak mi przedłużał recepty to poprosiłam czy może wypisać z refundacją i nie robił problemu .Wychodzi na to ,że trzeba pilnować i się upominać bo różnice w cenach jednak spore .
Ale ja się upomniałam to usłyszałam że w dawce 2x1 jest refundowane a ja mam 3x1

reklama
A wy tak pilnujecie dokładnie dawek czyli cyglogest co 8h dokładnie, nie wiem jak w przypadku prolutexu ja mam 2x czyli co 12h? Czy macie poślizgi o godzinę dwie? Pomiędzy dawkami?

my też nie mamy wskazań, nawet my nie mielismy robionych żadnych badań genetycznych.
Musimy pomyśleć nad tym.
A Tu na forum? Ile dziewczyn z udanych transferów robiło badania, a ile nie…. 🧐
Jak nie robiliście badań genetycznych to w sumie nie wiecie czy macie prawidłowy kariotyp. Może warto najpierw zbadać kariotypy?

Moim zdaniem przy podchodzeniu do ivf kariotyp pary powinien być standardem. W sumie ciekawe dlaczego nie jest.
To zależy od standardów kliniki i lekarzy.
Np. w Bocianie od razu zasugerowali nam badanie kariotypów i kirów. Natomiast w innej klinice lekarz mówił, żeby kariotypów nie badać, bo tam na pewno jest wszystko ok🙈
Obowiązkowe do ivf te badania nie są, więc co lekarz to swoja opinia.

Moim zdaniem przy podchodzeniu do ivf kariotyp pary powinien być standardem. W sumie ciekawe dlaczego nie jest.
Dokładnie, moim zdaniem kariotypy powinny być obowiązkowe u każdej pary. Jak nie było badania zarodków to i pewnie o kariotypach nikt nie myślał. Ale kurcze mamy takie czasy że dużo jest możliwości diagnostycznych i dziwi mnie że lekarze nie zlecają badania kariotypów jako standard :/

Jak nie robiliście badań genetycznych to w sumie nie wiecie czy macie prawidłowy kariotyp. Może warto najpierw zbadać kariotypy?
Dokładnie, moim zdaniem kariotypy powinny być obowiązkowe u każdej pary. Jak nie było badania zarodków to i pewnie o kariotypach nikt nie myślał. Ale kurcze mamy takie czasy że dużo jest możliwości diagnostycznych i dziwi mnie że lekarze nie zlecają badania kariotypów jako standard :/
@Flavinka
Nie mam pojęcia…. Lekarz powiedział że skoro jest zdrowy syn, nie ma potrzeby badań genetycznych….
Chodzę do dr Gi…. lera w invimedzie we Wrocławiu, wszyscy go polecają, nie ma złego słowa.
Teraz całkowicie zgłupiałam 🙈🙈🙈

@Flavinka
Nie mam pojęcia…. Lekarz powiedział że skoro jest zdrowy syn, nie ma potrzeby badań genetycznych….
Chodzę do dr Gi…. lera w invimedzie we Wrocławiu, wszyscy go polecają, nie ma złego słowa.
Teraz całkowicie zgłupiałam 🙈🙈🙈
Ja też mam zdrowa córkę, przy drugiej ciszy wyszło 2x biochem, 1x martwe urodzenie i zrobiłam kariotyp dziecka wyszło że ma wadę, zrobiliśmy my kariotypy i jestem nosicielem wady. Pierwsze dziecko, w pierwszym staraniu jak to powiedziała Pani genetyk szóstka w totolotka.

reklama
Ja też mam zdrowa córkę, przy drugiej ciszy wyszło 2x biochem, 1x martwe urodzenie i zrobiłam kariotyp dziecka wyszło że ma wadę, zrobiliśmy my kariotypy i jestem nosicielem wady. Pierwsze dziecko, w pierwszym staraniu jak to powiedziała Pani genetyk szóstka w totolotka.
Dokładnie tak często jest to loteria ,my z partnerem oboje kariotypy prawidłowe a dwie ciąże z wadami ,i dwa zarodki po badaniu PgtA również z wadami ...więc jeśli są możliwości i finanse to po co kusić los ?

Do góry