Witajcie, dodawałam kilka wpisów na temat problemów ze spaniem. Teraz proszę o radę. Córka ma 20 mcy, miała dopiero kilka przespanych nocek. Tzn jeśli idzie spać o 21 a wstanie raz na mleko( okolo 2-3 w nocy) to udaje sie jej obecnie przespac do 7. Jednak jeśli nie wstanie na mleko modyfikowane to wstaje około 5 -6, wypije mleczko i już nie moze usnac. Czy myślicie, ze to okres przejsciowy? Niestety, w konsewekwencji potem juz szybko marudna ze zmeczenia. Spi raz w dzien okolo 1.5 h. Czy powinnam jej w nocy dawać wodę na śpiąco?
reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
Ale po co masz jej cokolwiek dawać na śpiąco?Witajcie, dodawałam kilka wpisów na temat problemów ze spaniem. Teraz proszę o radę. Córka ma 20 mcy, miała dopiero kilka przespanych nocek. Tzn jeśli idzie spać o 21 a wstanie raz na mleko( okolo 2-3 w nocy) to udaje sie jej obecnie przespac do 7. Jednak jeśli nie wstanie na mleko modyfikowane to wstaje około 5 -6, wypije mleczko i już nie moze usnac. Czy myślicie, ze to okres przejsciowy? Niestety, w konsewekwencji potem juz szybko marudna ze zmeczenia. Spi raz w dzien okolo 1.5 h. Czy powinnam jej w nocy dawać wodę na śpiąco?
Skoro jest szybciej marudna, to róbcie drzemkę wcześniej i niech śpi dłużej w dzień.
Znasz nastolatka, ktory wstawałby na mm o 2 w nocy a bez mm budziłby się o 5? Bo ja nie znam. Oczywiście, że to minie.
Ja mam syna 2,5 roku i dalej cała noc jest przespana bardzo sporadycznie, najczęściej ciągle raz się budzi. No życie. Przejdzie z czasem.
ZielonaMamma
Ja bym nic nie podawała na śpiąco. Jak ma się nauczyć, czego potrzebuje?Witajcie, dodawałam kilka wpisów na temat problemów ze spaniem. Teraz proszę o radę. Córka ma 20 mcy, miała dopiero kilka przespanych nocek. Tzn jeśli idzie spać o 21 a wstanie raz na mleko( okolo 2-3 w nocy) to udaje sie jej obecnie przespac do 7. Jednak jeśli nie wstanie na mleko modyfikowane to wstaje około 5 -6, wypije mleczko i już nie moze usnac. Czy myślicie, ze to okres przejsciowy? Niestety, w konsewekwencji potem juz szybko marudna ze zmeczenia. Spi raz w dzien okolo 1.5 h. Czy powinnam jej w nocy dawać wodę na śpiąco?
Spanie do 5-6 to już bardzo ładnie noc przespana. Moje dzieci tak wstają, a chodzą do przedszkola.
Jak szybko marudna, to niech ma szybciej drzemkę.
Angiee
Mój ma 3 lata a całą noc u siebie w łóżku przespał do tej pory 3 razy (właśnie do tej 5-6). A odstawiłam kp na roczek i żadnej wody w nocy nie dostaje
Chyba że typowo obudzi się i zawoła, że chce pić. Teraz i tak jest dobrze bo jeszcze miesiąc temu potrafił obudzić się o 22 i musiałam go brać do nas do łóżka bo miał tak czujny sen, że nie byłam w stanie wyjść z jego pokoju. Pobudki o 5-6 to u nas norma, już nie pamiętam, kiedy spaliśmy dłużej. Prawda jest taka, że dla dzieci to są normalne godziny, kładzenie ich późno spać z nadzieją, że pośpią do 8 nie leży w ich naturze.
Jak twoja córka jest szybciej śpiąca to kładź ją wcześniej na drzemkę i albo pośpi dłużej niż zazwyczaj, albo nie i wtedy połóż szybciej spać na noc. Jestem prawie pewna, że i tak spokojnie pośpi do tej 5-6. Pamiętaj, że przemęczone dziecko śpi gorzej i krócej
Jak twoja córka jest szybciej śpiąca to kładź ją wcześniej na drzemkę i albo pośpi dłużej niż zazwyczaj, albo nie i wtedy połóż szybciej spać na noc. Jestem prawie pewna, że i tak spokojnie pośpi do tej 5-6. Pamiętaj, że przemęczone dziecko śpi gorzej i krócej
A czy te pobudki sa na jedzenie?Ale po co masz jej cokolwiek dawać na śpiąco?
Skoro jest szybciej marudna, to róbcie drzemkę wcześniej i niech śpi dłużej w dzień.
Znasz nastolatka, ktory wstawałby na mm o 2 w nocy a bez mm budziłby się o 5? Bo ja nie znam. Oczywiście, że to minie.
Ja mam syna 2,5 roku i dalej cała noc jest przespana bardzo sporadycznie, najczęściej ciągle raz się budzi. No życie. Przejdzie z czasem.
Próbowałam klasc ja wczesniej ale to wydłuza czas usypiania na noc.Mój ma 3 lata a całą noc u siebie w łóżku przespał do tej pory 3 razy (właśnie do tej 5-6). A odstawiłam kp na roczek i żadnej wody w nocy nie dostajeChyba że typowo obudzi się i zawoła, że chce pić. Teraz i tak jest dobrze bo jeszcze miesiąc temu potrafił obudzić się o 22 i musiałam go brać do nas do łóżka bo miał tak czujny sen, że nie byłam w stanie wyjść z jego pokoju. Pobudki o 5-6 to u nas norma, już nie pamiętam, kiedy spaliśmy dłużej. Prawda jest taka, że dla dzieci to są normalne godziny, kładzenie ich późno spać z nadzieją, że pośpią do 8 nie leży w ich naturze.
Lady Loka
Nie, mój syn nie je w nocy, dostaje wodę. Zwykle wybudza go płacz, ciężko mi odkryć z jakiego powodu, dzisiaj w nocy go przytuliłam i zasnąl, niemniej mnie to budzi.A czy te pobudki sa na jedzenie?
Angiee
Może napisz jak to konkretnie godzinowo wygląda. U nas też jak jest drzemka to usypianie na noc trwa długo, ale nie będę dziecka trzymać do 22, bo będzie tak przemęczony, że i tak wstanie o 6. To już wolę z nim dłużej poleżeć przy usypianiuPróbowałam klasc ja wczesniej ale to wydłuza czas usypiania na noc.
Cookie Cookie
U mnie podobnie z tym płaczem, syn ma 2 lata i zdarzają się okresy, że pobudka w nocy jest bez płaczu ale potem znowu wraca płacz. I też nie wiem co jest tego przyczyną..Nie, mój syn nie je w nocy, dostaje wodę. Zwykle wybudza go płacz, ciężko mi odkryć z jakiego powodu, dzisiaj w nocy go przytuliłam i zasnąl, niemniej mnie to budzi.
reklama
Jeśli córka wstaje 5-6 to usypia na drzemke okolo 13- do 14.30 max 15.00 spi. Proba polozenia jej rozpoczyna sie od 12. Na noc od 20 probujemy ja polozyc, usypia okolo 21.Może napisz jak to konkretnie godzinowo wygląda. U nas też jak jest drzemka to usypianie na noc trwa długo, ale nie będę dziecka trzymać do 22, bo będzie tak przemęczony, że i tak wstanie o 6. To już wolę z nim dłużej poleżeć przy usypianiu
Jesli corka wstanie o 7 ( czyli w nocy wowczas wstanie na mleko) to podobnie zasypia ok 13.30 do 15. Na noc usypia o 21.
Obawiam sie, ze w wersji pierwszej jest przemeczona i dlatego pojawilo sie moje pytanie czy powinnam ja przez sen dawac wode lub mleko..