reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Krzywe ząbki u niemowlaka

Maxime

Fanka BB :)
Mojemu 7 miesięcznemu dziecku właśnie wychodzą pierwsze ząbki (dolne jedynki) i widzę, że są niestety krzywe - rosną jakby jednym końcem do środka. Dziecko nie używa smoczków, butelek ani nie ssie kciuka. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy konieczna była wizyta u stomatologa? Czytałam też, że może to być wynik zbyt krótkiego wędzidełka, aczkolwiek kilku specjalistów stwierdziło, że jest ok i nie drążyłam tematu.

Załączniki

• IMG_20250811_123654.jpg
    IMG_20250811_123654.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 135
reklama
Wg wytycznych powinno się iść do dentysty już przy pierwszym ząbku. My tak poszliśmy i córka chodzi raz do roku na kontrolę, nie boi się. Pamiętaj, że szczęka rośnie i wszystko może jeszcze się zmienić, zaznaczę, że krzywe mleczaki nie świadczą o tym, że stałe zęby też wyjdą krzywe. Zachęcam jednak do konsultacji z dentystą, który ma podejście do dzieci.

Ale co chcesz aby stomatolog z tym zrobił? Myślę, że nic. To jest normalne, że tak rosną. Mają dużo miejsca.

Wg wytycznych powinno się iść do dentysty już przy pierwszym ząbku. My tak poszliśmy i córka chodzi raz do roku na kontrolę, nie boi się. Pamiętaj, że szczęka rośnie i wszystko może jeszcze się zmienić, zaznaczę, że krzywe mleczaki nie świadczą o tym, że stałe zęby też wyjdą krzywe. Zachęcam jednak do konsultacji z dentystą, który ma podejście do dzieci.
Serio z takim małym dzieckiem na iść do dentysty 1zab mu idzie jakaś parodia to jest 🙈

Serio z takim małym dzieckiem na iść do dentysty 1zab mu idzie jakaś parodia to jest 🙈
Ale tu nie chodzi o to, że idzie ząb tylko o to, że ząbki idą krzywo i autorka się martwi czy wszystko okej. Od takich spraw jest dentysta. Wg książeczki zdrowia na pierwszą wizytę należy się udać już jak dziecko ma pół roku. Aktualizujemy wiedzę.

reklama
Nie rozumiem tych pasywno-agresywnych komentarzy. Krzywe zęby to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim zdrowia. Przecież nie zamierzam zakładać aparatu ortodontycznego na dwa mleczaki 🤦 ja osobiście (a mam starsze dziecko i wiele dzieci w rodzinie) nie spotkałam się z tym żeby zęby mleczne od razu wychodziły w ten sposób, dlatego pytam czy ktoś miał podobne doświadczenie i np. zęby się wyprostowały albo wręcz przeciwnie kolejne też rosły krzywo. I chyba po to jest to forum, żeby dzielić się swoimi doświadczeniami, a nie usiłować zrobić z innej mamy przewrażliwioną idiotkę. Mnie to nie rusza, ale pomyślcie ile tu jest kobiet, które zostały mamą po raz pierwszy, być może zmagają się z depresją i zamiast dostać wsparcie to staracie się za wszelką cenę udowodnić, że jest gorsza, a wy pozjadałyście wszystkie rozumy.

reklama
Do góry