reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniowe mamy 2026 🍼

Jak tam niezapominajka? Może spróbuj coś zjeść
Boli nadal, jak leżę to jest lepiej, ale brzuch jest mega wzdęty.
Przypomnij sobie kiedy ostatni raz byłaś na dwójeczce, ostatnio coś mówiłaś, że masz lekkie zaparcia. Czasami taki ból może być od złogów w jelitach.
To nie zawsze musi być ból związany typowo z ciążą.
Może mało pijesz, kolka nerkowa boli mocno i często po jednej ze stron. Czy ból promieniuje do pleców?
A może wyrostek robaczkowy? Jak nie przejdzie może lepiej sprawdź u lekarza pierwszego kontaktu, może być opieka świąteczna często są przy SOR.
Właśnie u mnie biegunka miesza się z zaparciami. Jak siedzę to promieniuje na plecy, boli mocniej jak wciągam brzuch, ale czuję że coś się dzieje cały czasem jelitach więc to chyba one są winowajcą.

reklama
U mnie już się zaczyna skaczące ciśnienie, ale to samo miałam w poprzedniej ciąży. Chociaż wtedy po prostu było niskie czy leżałam czy chodziłam, a dzisiaj aż się przeraziłam. Nagle mi się zrobiło mega słabo, mroczki przed oczami. Od razu zmierzyłam ciśnienie bo już wiedziałam, co jest na rzeczy. A tam jakieś wysokie, coś pod 140 na 90. Ale to było takie ciśnienie "z biegu" 5 minut później już było niższe a 15 minut później 108 na 63. Muszę na następnej wizycie zapytać czy to jest w porządku
Nie mierzy sie ciśnienia "z biegu". Zawsze należy usiąść na te 10 minut i dopiero później zmierzyć.

Dziewczyny, a planuje któraś z Was testy genetyczne z krwi? Jakie konkretnie? Albo moze robiłyście w poprzedniej ciazy? Mozna je zrobic od 10 tygodnia i korci mnie zrobic wczesniej, ale znowu ginekolog mowi ze, a może w 12 tyg, bo moze wiarygnodnejsze, ale nie ma sztywnych argumentów, a skoro laboratorium pozwala od 10 to juz sama nie wiem. Waham sie tez między Sanco i Nifty.
Zalezy jak podchodzisz do ciąży. Moj lekarz mi mówił w poprzedniej ciąży od samego początku, że jeśli będą przesłanki to wtedy jak najbardziej. Ale jeśli nie to nie ma sensu. I tego się trzymałam. Kiedy wyszła mi wysoka przezierność karkowa w 10 tygodniu to sam mi kazał je zrobić. Zrobiłam, ale wyników niestety się nie doczekałam, bo okazało się że w między czasie ciąża obumarła i materiał genetyczny płodu w mojej krwi był zbyt niski. Wiem, że w tej ciąży jeśli do tego czasu dotrwam to postąpię tak samo. Nie będę ich robić na wyrost. Co ma być to i tak będzie.

Zalezy jak podchodzisz do ciąży. Moj lekarz mi mówił w poprzedniej ciąży od samego początku, że jeśli będą przesłanki to wtedy jak najbardziej. Ale jeśli nie to nie ma sensu. I tego się trzymałam. Kiedy wyszła mi wysoka przezierność karkowa w 10 tygodniu to sam mi kazał je zrobić. Zrobiłam, ale wyników niestety się nie doczekałam, bo okazało się że w między czasie ciąża obumarła i materiał genetyczny płodu w mojej krwi był zbyt niski. Wiem, że w tej ciąży jeśli do tego czasu dotrwam to postąpię tak samo. Nie będę ich robić na wyrost. Co ma być to i tak będzie.
Co lekarz to zalecenia. Mój przy wysokiej przezieności raczej by wskazał amniopunkcję niż płatny który dalej jest statystyką (ale z niego miał by %), Dokładniejszą ale statystyką.

Boli nadal, jak leżę to jest lepiej, ale brzuch jest mega wzdęty.

Właśnie u mnie biegunka miesza się z zaparciami. Jak siedzę to promieniuje na plecy, boli mocniej jak wciągam brzuch, ale czuję że coś się dzieje cały czasem jelitach więc to chyba one są winowajcą.
Kurcze, espumisan jest super na wzdęcia. Mnie męczyły w ciąży ale raczej w trzecim trymestrze.

reklama
Do góry