reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniowe mamy 2026 🍼

Robiłam w pierwszej ciąży, bo też bylam ciągle w stresie czy wszystko ok. To tylko pobranie krwi i tyle, takze to jest zaleta, ze to badanie ogolnie dostepne, latwe i w ogole nieinwazyjne. Teraz tym bardziej zrobię, bo mam 37 lat, za chwilę 38 i w takiej pappie to na pewno mi wyszyły by duże ryzyka. Spróbuję zrobić nawet juz po 10 tygodniu, to moze bede miala równo z prenatalnymi wynik. Ja po prostu podchodzę do tego tak, ze moj spokój jest ważniejszy, a no mam na to budzet.
No ja też tak uważam. Już wolę zapłacic i być spokojna resztę ciąży, tymbardziej że jak coś mi wpadnie do głowy to ciężko mi to sobie wybić :D

reklama
Cześć! Witam się nieśmiało z Krakowa :) Mój termin porodu to 17 kwietnia, pierwsza wizyta potwierdziła zarodek z bijącym serduszkiem <3 W USG widoczny był też mały krwiak, więc przyjmuję duphaston i 08.09 kontrola, sprawdzimy czy krwiak się wchłonął (mam nadzieję, że tak!). U mnie dzisiaj 7+3, tak jak pierwszą ciążę i tę znoszę bardzo źle, ale gin przepisała mi Xonvea na mdłości, po tym jest zdecydowanie lepiej!

Może trochę przesadzam z ta kontrola ale miałam z luxmedu USG do 10 tygodnia więc je wykorzystałam, a co 😬 no i zarodek idealny, wymiarami nadgonił 8+2, serduszko bije 175 bpm. Kamień z serca, powoli zaczynam się cieszyć, zobaczymy co będzie za tydzień u mojej pani doktor, ale teraz mam tydzień spokoju. 🥹

Może trochę przesadzam z ta kontrola ale miałam z luxmedu USG do 10 tygodnia więc je wykorzystałam, a co 😬 no i zarodek idealny, wymiarami nadgonił 8+2, serduszko bije 175 bpm. Kamień z serca, powoli zaczynam się cieszyć, zobaczymy co będzie za tydzień u mojej pani doktor, ale teraz mam tydzień spokoju. 🥹
Super 🤩 serduszko podobnie jak u mnie :3

Nifty to nie statystyka. To badania DNA płodu, które jest we krwi matki. Ma pewność około 98-99% w zależności od mutacji no i nie jest w stanie wykryć jakiś bardzo rzadkich mutacji genów, tylko te takie najbardziej popularne. Przy czym pappa i tak skupia sie tylko na tych 3 czy 4 głównych chorobach genetycznych. Takze to w ogóle nie jest porównywalne.
Wlasnie ja sie caly czas zastanawiam czemu mowia, ze statystyka skoro to z krwi. Jesli sie nie myle i dobrze rozumiem to w drugiej ciazy mialam 11 albo 12% DNA plodu a robilam w 10+1.

Ja sie wbilam na krzywy ryj na srode 🤡 Ale po tych akcjach z pecherzykiem ciagle mam to w glowie.

Wlasnie ja sie caly czas zastanawiam czemu mowia, ze statystyka skoro to z krwi. Jesli sie nie myle i dobrze rozumiem to w drugiej ciazy mialam 11 albo 12% DNA plodu a robilam w 10+1.
Ja robilam w 11+0 i nawet patrzyłam z ciekawości i mialam prawie 10%, a wystarczy 3.5%. To fajnie ze tak wcześnie i wyszlo Ci.
Z tą statystyka moze chodzi o to, ze oni podają wynik też jako prawodopodobienstwo np. pisze ryzyko bardzo niskie? Przynajmniej ja tak miałam napisane.
Nie wiem czy każdy ten nipt tak podaje, ja miałam nifty pro.

Wop
Ja robilam w 11+0 i nawet patrzyłam z ciekawości i mialam prawie 10%, a wystarczy 3.5%. To fajnie ze tak wcześnie i wyszlo Ci.
Z tą statystyka moze chodzi o to, ze oni podają wynik też jako prawodopodobienstwo np. pisze ryzyko bardzo niskie? Przynajmniej ja tak miałam napisane.
Nie wiem czy każdy ten nipt tak podaje, ja miałam nifty pro.
ja Panorame i tez „low risk”

reklama
Nifty to nie statystyka. To badania DNA płodu, które jest we krwi matki. Ma pewność około 98-99% w zależności od mutacji no i nie jest w stanie wykryć jakiś bardzo rzadkich mutacji genów, tylko te takie najbardziej popularne. Przy czym pappa i tak skupia sie tylko na tych 3 czy 4 głównych chorobach genetycznych. Takze to w ogóle nie jest porównywalne.
To statystyka, która się myli, daleko niepatrzec ( Instagram wyjątkowa Hania) ktora nie miała mieć trisomii 18.
Pappa i nifty to różne badania, ale statystyczne, nie diagnostyczne.

Do góry