reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Kwietniowe mamy 2026 🍼

Ja mam bardzo często zapalenia i najszybciej pomagają sterydy donosowe, w pierwszej ciąży też stosowałam.

Najgorsze że nie mówiłam jeszcze nic w pracy o ciąży, w tamtym tyg byłam tylko w poniedziałek bo brałam zwolnienie na grypę żołądkową dziecka, a w tym miałam robić raporty które tylko ja potrafię :( a na pewno dostanę dziś kolejne zwolnienie

reklama
A z ciekawości, to jest praca psychologa w ramach NFZ? 🙂 Nie wiem czy to podobne sytuacje, ale mam kogoś bliskiego kto czekał na wizytę chyba pół roku, kiedy przed wizytą zapytał o możliwość przesunięcia z powodu choroby zaproponowano termin za następne 7 miesięcy... Oczywiście byłoby najlepiej jakby nikt chory nigdy nie przychodził, ale jak ludzie tyle czekają i wpadają w ten system to idą... Beznadziejne i dla pacjentów i dla drugiej strony 😥 Mam nadzieję że ludzie będą zakładać te maseczki i że nic nie złapiesz 🤞🏻
Tak. Na NFZ. Przyjmuje 4 razy w tygodniu od 10:30 do 16:00-17:00. Strasznie długie macie kolejki. Nasza poradnia niedawno się otworzyła i nie ma aż tak długich terminów. Najdłużej miesiąc na tą chwilę do psychologa. Do psychiatry terminy dopiero na listopad. Jeśli ktoś przekłada u nas wizytę to udaje się zaproponować nowy termin za jakieś dwa- trzy tygodnie. Zawsze staram się mieć jakieś okienka na takie sytuacje.

A tak z ciekawości zapytam czy odnotowałyście już jakiś wzrost wagi? Obecnie u mnie już 1kg na plusie przy 9+3. Boję się co będzie później i nie wiem czego się spodziewać. W straconych dwóch ciążach na takim etapie (wrzesień ubiegłego roku i luty tego roku) nie miałam żadnego wzrostu wagi i -2 kg w stosunku do tego co jest teraz. Do końca pierwszego trymestru mam zakaz aktywności fizycznej od lekarza. I współżycia swoją drogą też. Boję się, że forma spadnie tak, że odczuje to przy porodzie.

U mnie dziś 9+2, na 9.10 mam umówione prenatalne w Ujastku, a tydzień wcześniej mam pobrać krew na test PAPPA.

Co do NIFTY, to moja gin powiedziała żeby nie robić do wyniku badań prenatalnych. Bo on dobrze opisuje 3 główne wady genetyczne, a dla reszty ma prawdopodobieństwo 50-60%, czyli żadne. I żeby nie robić tego badania, dopóki nie ma wyraźnych względów. Z prowadzenia pierwszej ciąży u niej byłam bardzo zadowolona, teraz też postanowiłam jej posłuchać.

Ja się czuję okropnie, mam takie zapalenie zatok jak nie pamiętam kiedy ostatnio 😥 jutro rano idę do internisty z nadzieją na jakąkolwiek pomoc. Bo na opiece świątecznej starsza pani doktor powiedziała że w ciąży żadnej chemii, absolutnie. Tylko sól 3% i rumianek 😅
Ja jeśli bym miała robić to tylko nifty b
A tak z ciekawości zapytam czy odnotowałyście już jakiś wzrost wagi? Obecnie u mnie już 1kg na plusie przy 9+3. Boję się co będzie później i nie wiem czego się spodziewać. W straconych dwóch ciążach na takim etapie (wrzesień ubiegłego roku i luty tego roku) nie miałam żadnego wzrostu wagi i -2 kg w stosunku do tego co jest teraz. Do końca pierwszego trymestru mam zakaz aktywności fizycznej od lekarza. I współżycia swoją drogą też. Boję się, że forma spadnie tak, że odczuje to przy porodzie.
ja 3 kg ale ja non stop coś jadłam żeby mdłości zażegnać 🤣 teraz już muszę stopować

Ja narazie nie, ale też muszę uważać bo mam nadwagę i z tego co czytałam zalecenia są żeby max 6 kg przytyć

Ja jeśli bym miała robić to tylko nifty b

ja 3 kg ale ja non stop coś jadłam żeby mdłości zażegnać 🤣 teraz już muszę stopować
Co do nifty to mi narazie zalecał każdy lekarz u którego byłam, nie wiem może maja z tego jakieś profity xd
Ja to chce zrobić dla własnego spokoju ducha, bo w ciąży to że mnie wyszła niezła panikara :p

Ja dziś zaczęłam dzień od delikatnych mdłości, wczoraj nie miałam wcale. I znowu totalnie się nie wyspałam. Już coraz ciężej mi w pracy wysiedzieć, nie mogę się już skupić, tematów przybywa, gorący okres się zaczyna a ja oczy na zapałkach. Chcę powiedzieć o ciąży za 2 tyg po prenatalnych i mam nadzieję że dalsza moja praca będzie opierać się na przekazywaniu projektów do kogoś innego, bo tematów jest na prawdę dużo, a ja myślę że w połowie listopada to będę się wybierać na zwolnienie, bo ogólnie samopoczucie oceniam 2/10

Któraś dziewczyna pisała o snach realistycznych, nie mogę teraz znaleźć.
To u mnie czasami to jest masakra, przed ciążą raczej tak nie miałam. Ostatnio śniło mi się że ktoś się koło mnie kładzie (mąż na wyjeździe, ja sama w domu) i było to tak realistyczne że czułam że łóżko koło mnie się zapada, obudziłam się w moment. 🫣😳😅

reklama
Ja nic ale ja od początku ciąży na diecie.
Ja narazie nie, ale też muszę uważać bo mam nadwagę i z tego co czytałam zalecenia są żeby max 6 kg przytyć
Też mam nadwagę i trzymam się tego

Kobieta z nadwagą:
👉 zalecany całkowity przyrost masy ciała: 7–11,5 kg

Kobieta z otyłością (BMI ≥30):
👉 zalecany przyrost: 5 –9 kg

Do góry