reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2026 🍼

Grupę zawsze się robi dwa razy. Obligatoryjnie. Ale nie kumam robienia grupy przy okazji każdej ciąży. Robiłam grupę w marcu, a teraz muszę znowu 🙄
Dzięki za odpowiedź. Zrobię w takim razie przy kolejnych badaniach,aby już mieć z głowy. Dla mnie tez zupełnie niezrozumiałe po co masz powtarzać, szczególnie po takim krótkim czasie.

reklama
Dziewczyny ,a jak to jest z grupą krwi? Trzeba robić to badanie dwa razy? Ja robiłam raz a dziś pani w laboratorium mówiła ze dla potwierdzenia musi być dwa razy. Nie pamiętam jak robiłam w poprzedniej ciąży, wiec proszę dajcie znać.
Pierwszy lekarz dał mi jedno skierowanie, i zrobiłam raz (było "niepotwierdzona" na wyniku). Po zmianie prowadzącego lekarz powiedział, że to było bez sensu, bo ten wynik mu po nic i teraz i tak muszę powtórzyć, i że oba badania muszę zrobić na raz. Dostałam dwa skierowania żeby zrobić grupę jeszcze dwa razy, hurtem, przy jednym pobraniu. Podobno teraz już będzie potwierdzona ☺️
Może to ich wewnętrzne zalecenia w szpitalu? Może dlatego że to dwa różne laboratoria? Bo naprawdę się już zgubiłam, ewidentnie pierwszy lekarz planował to rozłożyć na dwa pobrania, więc chyba nie w tym problem.

A jak przygotowuje mięso to ręce myje 10 razy plus cały blat kuchenny myje mieszanka dezynfekująca 🤣 owoce moczę w sodzie, a potem jeszcze myje i myję. Chore wiem 🫣
O, to ja na początku ciąży to jadłam jeżyny zerwane z krzaka w parku w Kopenhadze myte w locie wodą z butelki hahah. Ojej, nie przetrwałabyś z moimi pomysłami. 😂

Pierwszy lekarz dał mi jedno skierowanie, i zrobiłam raz (było "niepotwierdzona" na wyniku). Po zmianie prowadzącego lekarz powiedział, że to było bez sensu, bo ten wynik mu po nic i teraz i tak muszę powtórzyć, i że oba badania muszę zrobić na raz. Dostałam dwa skierowania żeby zrobić grupę jeszcze dwa razy, hurtem, przy jednym pobraniu. Podobno teraz już będzie potwierdzona ☺️
Może to ich wewnętrzne zalecenia w szpitalu? Może dlatego że to dwa różne laboratoria? Bo naprawdę się już zgubiłam, ewidentnie pierwszy lekarz planował to rozłożyć na dwa pobrania, więc chyba nie w tym problem.
U mnie dokladnie taki sam zapis niepotwierdzona po tym pierwszym wyniku. Ja robiłam badanie prywatnie i na ostatniej wizycie położna zwróciła uwagę że coś jest nie tak.

Ja również igm i igg ujemne na toksoplazmozę. Przechodziłam za to cytomegalię, podobno dawno bo wskaźnik ponad 72000. Dziewczyny ,a jak to jest z grupą krwi? Trzeba robić to badanie dwa razy? Ja robiłam raz a dziś pani w laboratorium mówiła ze dla potwierdzenia musi być dwa razy. Nie pamiętam jak robiłam w poprzedniej ciąży, wiec proszę dajcie znać.
Grupę zawsze się robi dwa razy. Obligatoryjnie. Ale nie kumam robienia grupy przy okazji każdej ciąży. Robiłam grupę w marcu, a teraz muszę znowu 🙄
W pierwszej ciąży prowadzący kazał zrobić mi raz (w klinice in vitro wzięli z książeczki krwiodawcy więc tam nie robiłam). Musiałam skorzystać z patologi ciąży przy szpitalnej i tam dr kazała zrobić jeszcze raz. Jak poszłam do swojej kliniki zrobić to położna powiedziała, że mam nie robić bo to szkoda kasy. W szpitalu mam dać to co mam jedno a oni zrobią mi potwierdzenie. Na wyjściu dostałam kartkę gdzie właśnie zapis jest o potwierdzone grupie krwi i z tym idę wszędzie. W drugiej ciąży też już nie musiałam robić i teraz tak samo.

O, patrzyłam z ciekawości na wyprawkę do porodu, i jeden ze szpitali ma coś takiego 🙂:

Załączniki

• Screenshot_20250918-034113~2.jpg
    Screenshot_20250918-034113~2.jpg
    112 KB · Wyświetleń: 54
reklama
A ja robiłam 5 lat temu i nie muszę, doktorki kaza przynieść grupę mtora wtedy w ciąży robiłam, może powiedz ze masz?
Oni wiedza. Raz grupę robiłam w lutym na początku ciąży, zaniosłam przy poronieniu wynik na oddział. Tam mimo wszystko robili mi grupę od nowa, a po tych kilku miesiącach mam ja robić ponownie 🤣 dla mnie to tam wiecie. Żaden problem. To tylko dwie dodatkowe probówki krwi. Dziwi mnie po prostu sens.

Do góry