No zaintrygowała mnie ta sprawa zwolnień i zadzwoniłam do znajomej kadrowej i ona podała mi dwie wersje naliczania zwolnienia przez ZUS, ale nie bardzo rozumiałam, dlaczego dwie i od czego to zależy? jednak nie wiem czy wierzyć tym informacją, bo ta koleżanka już mnie raz w błąd wprowadziła :-(
1. osoba, która dopiero co zaczęła pracę i poszła na zwolnienie typowo ciążowe powinna dostać tyle ile ma w umowie, bo jak mają jej naliczyć średnią z 12 miesiecy? to wyszłyby jakieś śmieszne grosze

2. od wynagrodzenia podanego w umowie ZUS odlicza 13, 71 % , czyli z tego co zrozumiałam jak ktoś ma na umowie 1500 zł brutto, to od tego odejmuje mu się 13,71%. nie rozumiem tylko dlaczego? przecież jak 100% to 100%

ja jestem za tępa na te przepisy ;-) i pewnie dowiem się ile dostanę jak już wpłynie mi kasa na konto!
A to znalazłam na innym forum
Poniżej przedstawiam sposób wyliczenie zasiłku chorobowego:
- przeciętne miesięczne wynagrodzenie wynosi np. 1.126,00 zł, po odliczeniu 13,71 proc. tej kwoty wynosi 971,63 zł,
- wynagrodzenie w kwocie 971,63 zł dzielimy przez 30 dni i ustalamy stawkę dzienną zasiłku,
-stawkę dzienną mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego; uzyskana kwota stanowi wysokość brutto zasiłku chorobowego,
- z kwoty zasiłku potrącamy podatek dochodowego w wysokości 19 proc."
Podstawa wymiaru może być ustalana z okresu krótszego, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych zatrudnienia.
Wówczas podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się przyjmując przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe tego zatrudnienia.
Miesiąc, w którym pracownik został zatrudniony od pierwszego roboczego dnia miesiąca, traktuje się jako pełny kalendarzowy miesiąc zatrudnienia i wynagrodzenie za ten miesiąc przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku.
Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego uwzględnia się przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikowi za okres 12 miesięcy kalendarzowych, nawet jeżeli w tych okresach nastąpiła zmiana wysokości wynagrodzenia na skutek zmiany stanowiska pracy lub zmiany warunków wynagradzania ustalonych w umowie o pracę lub w innym akcie nawiązującym stosunek pracy.
tyle, że nadal nie rozumiem co z osobą taką jak ja, która dopiero co zaczęła pracę, a na zwolnienie poszłam nie dlatego, że nie chciało mi się pracować, tylko były ku temu poważne wskazania!