reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2009

Cześć Mamuśki!! Nie było mnie 2 dni i widzę że są nowe mamuśki więc się witam :))
Ja całe święta jadłam w miarę normalnie więc spędziłam je bardzo dobrze, żadnych strasznych dolegliwości. W końcu odrobiłam 0,5 kg wagi bo już się bałam że może 2,7 kg które mi ubyło od miesiąca to mogłoby się źle skończyć... Brzuszek wydaje mi się taki jakiś dzisiaj większy ale w ciuszki jeszcze się mieszcze... oby jak najdłużej :)))

reklama
Tylko, że po 34 dniach zwolnienia płaci ZUS i z tego co wiem to tak liczą. A jak jest ze zmianą pracy w tym czasie to nie wiem. Jutro się spytam siostry, która jest kadrową.

Katarzyna1983 u mnie jest taka sytuacja, że o niedawna pracuję u taty w firmie (wszędzie dobrze, ale u taty najlepiej ;-)). Wiem, że mogę tu sobie pozwolić na elastyczne godziny pracy i nie będzie krzyczał, jak rano zadzwonie i powiem, że niestety nie będzie mnie w pracy. Wie, że w domu to nadrobie wszystko ;-) a mój mężuś pracuje biurko-w-biurko ze mną :-) chociaż coraz częściej na wyjazdach jest (tak jak dzisiaj), ale damy rade :-)
Tak to można pracować, bo zawsze ktoś z rodziny pod ręką i nie będzie krzyczał :))) chociaż z drugiej strony są też minusy pracy z rodzinką :))
jejku ja dopiero sie sciagnelam z lozka a juz polodnie.
od samego rana wymiotuje i nic mi sie w brzuszku zatrzymac nie chce. :no:
do tego doszly mi straszne humorki :wściekła/y: wiem ze to hormony ale jak tak dalej pojdzie to z koncem ciazy bede miec koniec malzenstwa. nie wiem co mi sie dzieje :frown:
Przejdzie ci w końcu, ja też czasami jak warknę to mój M. tylko wychodzi z pokoju:-D

dziś z racji super pogody i ciałka pełnego pozytywnej energii poszłam na zakupy z mężusiem i kupiliśmy zestaw do babingtona. no i sobie troszkę pograliśmy. jak na mój trzeci miesiac ograłam go skocznie 2:1 ( graliśmy 3 x do 15).
a teraz zasłużony odpoczynek w łóżeczku :)
Uważaj na to skakanie bo dzidzi nie służy za dobrze. I nie podnoś za bardzo rąk do góry bo to też nie zdrowe, podobno łożysko może sie odkleić :no: chociaż poruszać się trzeba :-)

niunians nie skakałam za dużo :no: troszkę się poruszałam tylko, bo wiem że dzidzia nie lubi gwałtownych ruchów tylko rytmiczne hehehe, napewno tatuś jej dziś rytmicznie zapoda wieczorkiem :-);-)

ooo ja też jestem ciekawa tego jak płacą zwolnienie, bo ja to przepracowałam 2 tygodnie i poszłam na zwolnienie, wcześniej od października byłam zarejestrowana w UP bez prawa do zasiłku, a jeszcze wcześniej do końca września pracowałam w UK na co mam papiery! i nawet je w ZUS składałam, już nie pamiętam po co?
ale kadrowa mi dziś powiedziała, że te 33 dni zwolnienia płacą mi oni, a potem ZUS, ale dostaję normalnie 100% , czyli tyle ile mam na umowie, więc już sama nie wiem?

Do tej pory nie spotkałam się z sytuacją żeby ktoś dostawał z Zusu na zwolnieniu ciążowym inne pieniądze jak na umowie...więc nie wiem co z tymi średnimi. Przecież są różne sytuacje życiowe. No ale nie zdziwię się jak coś oni tam wykombinują....w końcu to nasze urzędy zasrane :/

za zwolnienie masz 100% płacy netto takiej co masz na umowie...

a mi jakies mdłości sie zaczeły boze odbija mi sie wszystko ;( boshe...
ja do konca miesiaca na zwolnieniu kierowniczka kazala odpoczywac hehe chyba nie chce abym wracala ;)
eh ... :] zrobie wreszcie pozadek i prawko skoncze
buziaczki

ps. was tez jakby wypychało z lewej strony ? nie wiem co to ale tak jakby mi wypychało moze dzidzia tak ułożona no nie wiem... napiszcie jak u was

aaa i moja Niunia ma 4,7 cm :D

No zaintrygowała mnie ta sprawa zwolnień i zadzwoniłam do znajomej kadrowej i ona podała mi dwie wersje naliczania zwolnienia przez ZUS, ale nie bardzo rozumiałam, dlaczego dwie i od czego to zależy? jednak nie wiem czy wierzyć tym informacją, bo ta koleżanka już mnie raz w błąd wprowadziła :-(
1. osoba, która dopiero co zaczęła pracę i poszła na zwolnienie typowo ciążowe powinna dostać tyle ile ma w umowie, bo jak mają jej naliczyć średnią z 12 miesiecy? to wyszłyby jakieś śmieszne grosze :szok:
2. od wynagrodzenia podanego w umowie ZUS odlicza 13, 71 % , czyli z tego co zrozumiałam jak ktoś ma na umowie 1500 zł brutto, to od tego odejmuje mu się 13,71%. nie rozumiem tylko dlaczego? przecież jak 100% to 100% :szok: ja jestem za tępa na te przepisy ;-) i pewnie dowiem się ile dostanę jak już wpłynie mi kasa na konto!

A to znalazłam na innym forum

Poniżej przedstawiam sposób wyliczenie zasiłku chorobowego:

- przeciętne miesięczne wynagrodzenie wynosi np. 1.126,00 zł, po odliczeniu 13,71 proc. tej kwoty wynosi 971,63 zł,

- wynagrodzenie w kwocie 971,63 zł dzielimy przez 30 dni i ustalamy stawkę dzienną zasiłku,

-stawkę dzienną mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego; uzyskana kwota stanowi wysokość brutto zasiłku chorobowego,

- z kwoty zasiłku potrącamy podatek dochodowego w wysokości 19 proc."
Podstawa wymiaru może być ustalana z okresu krótszego, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych zatrudnienia.

Wówczas podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się przyjmując przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe tego zatrudnienia.

Miesiąc, w którym pracownik został zatrudniony od pierwszego roboczego dnia miesiąca, traktuje się jako pełny kalendarzowy miesiąc zatrudnienia i wynagrodzenie za ten miesiąc przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku.

Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego uwzględnia się przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikowi za okres 12 miesięcy kalendarzowych, nawet jeżeli w tych okresach nastąpiła zmiana wysokości wynagrodzenia na skutek zmiany stanowiska pracy lub zmiany warunków wynagradzania ustalonych w umowie o pracę lub w innym akcie nawiązującym stosunek pracy.

tyle, że nadal nie rozumiem co z osobą taką jak ja, która dopiero co zaczęła pracę, a na zwolnienie poszłam nie dlatego, że nie chciało mi się pracować, tylko były ku temu poważne wskazania!

reklama
Witam,
troszkę sobie tutaj Was podczytuję, ponieważ też mam termin na listopad i chyba troszkę mogę tutaj podpowiedzieć.
Jeśli chodzi o wyliczenie wynagrodzenia bądź zasiłku za zwolnienie to faktycznie bierze się średnią z ostanich 12 miesięcy. Jeśli wynagrodzenie było stałe- nie powinno być różnicy. Jeśli któraś była zatrudniona krócej niż rok w danej firmie- do podstawy bierze się tyle miesięcy ile przepracowała w danym zakładzie- więc tutaj też nie powinno być różnicy przy stałym wynagrodzeniu. Któraś tu podała przykład, że po paru tygodniach poszła na zwolnienie- w takim przypadku (jeśli nie ma poprzednich miesięcy, które należałoby wziąć do podstawy) kadrowa bierze stawkę z umowy.

13.71 proc. to składki na ubezpiecenia spoleczne, które zawsze się odejmuje przy wyliczeniu wynagrodzenia chorobowego lub zasiłku.

Ostatnia edycja:
Do góry