reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

starania się - watpliwości..

reklama
Olesia

Powiklan teoretycznie jest sporo. Praktycznie zdarzaja sie rzadko. Co sie zdarza to relatywnie czesto to hiper jajnikow. |Nie jest to przyjemne i moze sie zdarzyc niezaleznie od protokolu jaki stosujesz

Z innych ktorych ja sie osobiscie obawiam to brak doswiadczenia pobierajacego jajeczka od ciebie. moge ci niezle pocharatac jak jakis konowal sie trafi - i ci jajniki zniszczy (przebicia scianek igla i inne takie przyjemnosci)

Nie udowodniono statycznie duzy ryzyk zwiazanych z rakiem jajnikow - co jednak kliniki przypominaja ze moze sie zdarzyc

A co to jest hiperstymulacja??

Bardzo rzadko występuje tzw. przestymulowanie (hiperstymulacja) jajników - po biopsji pecherzyki ciagle rosna na jajniku i nie pekaja. Jej skutkiem jest m.in. gromadzenie się płynów w jamie brzusznej oraz opłucnej, zaburzenia krzepnięcia krwi, funkcjonowania wątroby. Hiper moze tez spowodowac pekniecie jajnikow, a przez to krwotok.

Ja pitole, ale wy jesteście w tym obcykane..Ja się taka głupia czuje normalnie..Ale może to kwestia tego że nigdy nie bralismy pod uwagę tych metod ( wiedząc że mogę zajść w ciążę naturalnie ).

Hiper jajnikow zdarza sier glownie przy IVF.
|Zdarza sie to wtdy, gdy jajniki wariuja przy stymulacji i reaguja znacznie silniej niz sie spodziewano. Wystepuje najczesciej po pobraniu jajeczek, kilka dni po. Sa rozne stopnie hiper - w lekkiej masz tylko nieznacznie powiekszona jajniki, czujesz duzy brzuszek itd. Moze sie jednak zdarzyc ze masz trudnosci w oddychaniu,plyn w plucach, duzo plynu w brzuszku - to wymaga intensywnej opieki medycznej. W skrajnych przypadkach umierasz

To jeszcze mi powiedzcie jedną rzecz...Czy jeśli kobieta zajdzie w ciążę przy pomocy któregokolwiek z tych zabiegów ( nie wiem czy to dobre słowo ) - jest pod jakąś szczególną opieką medyczną taka ciąża? Czy trzeba jakieś specjalne leki wtedy brać? Częściej na wizyty i Usg chodzić? Ciążę też się dalej prowadzi w takiej klinice czy u zwykłego gina?

Ola

Jestes pod kontrola wieksza. W zalenosci od kliniki masz do 2 weryfikacji rozwoju sytuacja zaraz po transferze (czesto w 7dpo, i 13-14dpo). Bierzesz specjalne leki - w zaleznosci od potrzeb....

Jak juz ciaza jest "malo ryzykowna" wtedy wracasz pod normalna kontrole. Ale pierwsze kilka tygodni jest mocno intensywnie - dmuchaja na ciebie jak na piorko. Masz czeste weryfikacje, jak masz pozytywna bete to czeste usg....

reklama
Hej dziewczyny powiedzcie mi, w ktorym dniu przy cyklach 30 dniowych powinien pokazać się sluz płodny?? bo u mnie echo a mam dzisiaj 12 dc :wściekła/y:

Do góry