reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Mnie też prześladuje wizja zachłyśnięcia;( Staram się na boku zawsze po jedzeniu Jeremiego kłaść..
Dziewczyny Byliśmy dziś na szczepieniu, które się nie odbyło, bo nie dość, że Jeremi chudy, to pani doktor stwierdziła za duży obwód głowy w stosunku do klatki piersiowej:-:)-:)-( I już nerwy.. Jutro idziemy na USG przezciemiączkowe. Czego objawem może być taka dysproporcja?? Kurcze.. Czy któraś z Was miała może taką sytuację??

Dzis wrocilam od pediatry,
Mala ma główkę 38 cm i klatkę też, ale nic dr nie mowila o tym.
Moja mala ma wylew 2/3 stopnia i co jakis czas kontrolujemy się na usg przezciemieniowym i u neurologa.

reklama
Dzis wrocilam od pediatry,
Mala ma główkę 38 cm i klatkę też, ale nic dr nie mowila o tym.
Moja mala ma wylew 2/3 stopnia i co jakis czas kontrolujemy się na usg przezciemieniowym i u neurologa.
A co to jest wylew 2/3?
Bo ja z małym jutro kładę się na Traugutta we Wrocławiu, tam jest oddział neurologi dziecięcej, w piątek zrobią mu rezonans, byliśmy u neurologa z nim i na usg przez ciemieniowym wyszło mu, że w tylnej jamie czaszki ma jakiś płyn, neurolog mówi, że trzeba to sprawdzić dokładnie, bo usg jest tylko badaniem powierzchownym, najprawdopodobniej tak jak to ona powiedziała "może to jakaś pierdoła" ale dla świętego spokoju trzeba zrobić dokładne badanie.

A co to jest wylew 2/3?
Bo ja z małym jutro kładę się na Traugutta we Wrocławiu, tam jest oddział neurologi dziecięcej, w piątek zrobią mu rezonans, byliśmy u neurologa z nim i na usg przez ciemieniowym wyszło mu, że w tylnej jamie czaszki ma jakiś płyn, neurolog mówi, że trzeba to sprawdzić dokładnie, bo usg jest tylko badaniem powierzchownym, najprawdopodobniej tak jak to ona powiedziała "może to jakaś pierdoła" ale dla świętego spokoju trzeba zrobić dokładne badanie.

madziek
A dlaczego wogóle robiłaś usg ciemieniowe i skąd pomysł na neurologa?? Chyba coś przeoczyłam... :sorry2:
Olica
Co to jest wylew 2/3 i skąd sie wziął? Jakie były objawy?

Ja to trochę sie martwie że żadnych badań Soni tu nie robią. Oglądają z prawej i lewej strony, no i niby wszystko OK (nie zebym sie doszukiwała) tylko nie chciałabym niczego zaniedbac...

A co to jest wylew 2/3?

To trzymam kciuki za dobre wyniki :-)

Mary w Pl tez przeciez nie robia nic wlasciwie procz usg bioderek :sorry2: no ja mialam jeszcze brzuszka profilaktycznie, ale to tylko wyjatek w mojej przychodni, ktora ma sponsora ;-)
Pamietam, ze jak ur Julie to ciagle wyszukiwalam roznych chorob, teraz wiem ze to bylo bez sensu i niepotrzebnie sie martwilam na zapas. Teraz tez boje sie ze cos moze byc z Asia nie tak, bo duzo chorob wychodzi np w 2 r.z. np autyzm i dziecko sie zatrzymuje w rozwoju lub co gorsza cofa. Ale mam juz do tego zdrowsze podejscie. Co ma byc to bedzie ;-)

To trzymam kciuki za dobre wyniki :-)

Mary w Pl tez przeciez nie robia nic wlasciwie procz usg bioderek :sorry2: no ja mialam jeszcze brzuszka profilaktycznie, ale to tylko wyjatek w mojej przychodni, ktora ma sponsora ;-)
Pamietam, ze jak ur Julie to ciagle wyszukiwalam roznych chorob, teraz wiem ze to bylo bez sensu i niepotrzebnie sie martwilam na zapas. Teraz tez boje sie ze cos moze byc z Asia nie tak, bo duzo chorob wychodzi np w 2 r.z. np autyzm i dziecko sie zatrzymuje w rozwoju lub co gorsza cofa. Ale mam juz do tego zdrowsze podejscie. Co ma byc to bedzie ;-)

Cóż, podejrzewam że przy 2 dziecku trochę znormalnieje ale póki co trzęsę sie nad nią jak galareta... ;-):-D

madziek
A dlaczego wogóle robiłaś usg ciemieniowe i skąd pomysł na neurologa?? Chyba coś przeoczyłam... :sorry2:
Olica
Co to jest wylew 2/3 i skąd sie wziął? Jakie były objawy?

Ja to trochę sie martwie że żadnych badań Soni tu nie robią. Oglądają z prawej i lewej strony, no i niby wszystko OK (nie zebym sie doszukiwała) tylko nie chciałabym niczego zaniedbac...

Nasz Patryk ma napięcie mięśniowe tzn. wcześniej zaciskał mocno piąstki, ale dziś już rozluźnia dłonie i jest ok, ale jak płacze to napina się jak struna ze złości, a jego płacz przypomina krzyk, choć ten płacz też się z czasem zmienił, bo odkąd nie karmię piersią a butlą (Bebilon 1) to jest spokojniejszy.
A skąd pomysł z neurologiem?: Położna nam kazał iść, ze względu na jego płacz, bo przyszła na wizytę odciągnęła go w trakcie jedzenia od piersi a ten jak zaczął krzyczeć, to ona w szoku była:szok: ale u niego to normalka jak na czas jeść nie dostanie, więc dla swojego i jej spokoju poszliśmy do neurologa, oczywiście prywatnie, bo na NFZ nie ma miejsc.
Ale jak ja sama zauważyłam on po mału z tego napięcia nam wyrasta, pediatra mówi, że on ma takie napięcie jak często jest u wcześniaczków, mimo, że urodził się w 40 tyg., ale miał niską masę urodzeniową, bo zaledwie 2600, jest chudziutki a długi, ale nabiera ciałka na butli:tak:
Z resztą tak drogą dedukcji, po urodzeniu w szpitalu robili mu usg główki (bo ciągle płakał, a jak się okazało miał bakterie w moczu i bolał go brzuszek- stąd ten płacz) i wynik jest o.k, ja w ciąży też w 34 tyg. miałam usg genetyczne gdzie lekarz główkę sprawdzał i też wszystko było o.k.
Ale dla świętego spokoju swojego i lekarki jadę na ten rezonans, szkoda tylko, że w szpitalu musimy siedzieć 3 dni:-(

moja mala dostala dzis jakiejs wysypki na calym brzuszku i pleckach, takie drobne krostki....zupelnie nie wiem od czego....juz rano zobaczylam kilka ale myslalam, ze moze jej sie cos obtarlo albo cos ale wieczorem jak ja D rozebral do kapania to cala jest w krostkach ....i z jedzeniem byl dzis problem....zanim zjadla to histeria....jak jutro rano dalej bedzie taka wysypana to idziemy do lekarza....tylko boje sie ze w nocy nie bedzie chciala spac...moze ja to swedzi....

reklama
My po wizycie u pediatry...
Mały miał katar i kaszel więc nie było innego wyjścia.

Tamtmum verde, nasivin, pulneo, cabion i tetrisal E stosować mamy...:szok:

Już widzę poprawe, mały nie charcze, oddycha lepiej no i słodko sobie teraz śpi( wczoraj co 30min pobudka przez ten katar:no:)

Do góry