reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci

Wg najnowszych wskazań gluten daje sie dziecku po 5 mc. My mamy poczekać z mała miesiąc jeszcze. No ale my to alergicy więc nie podajemy teraz.

reklama
Ja też nie podaje glutenu. Ale jeśli jakiś słoiczek bądź kaszka ma go w swoim składzie nie wykluczam tego z diety.

Piowonia ostatnio zauważyłam takie cudo w sklepie i przymierzam się do zakupu, bo nie wiedziałam jak to stosować. A że w internecie jest wszystko, mądrzejsza o tą wiedze pójdę na zakupy :-)

Ostatnia edycja:
Ja ostatnio kupilam sloiczek do podania wieczorem tzw. Abendbrei jest to grysik z bananem i jablkiem...ale doszlam do wniosku,ze ja przeciez nie moge tego podac mojej malej ,ktora ma podejrzenie skazy bialkowej.A ten wlasnie sloiczek zawiera 45% pelnego mleka:baffled: i gluten
Nie wiem co zrobie z owym sloiczkiem ...date ma do sierpnia.

ja to mowiac szczerze jestem troche skolowana tym co moge a czego nie moge podawac...a jak tu jeszcze czytam by zaczac gluten wprowadzac to juz mam totalny metlik.

Jak bylam w PL i gadalam z mama to ta mi gada,ze od razu zupami nas faszerowala i sucharkami :/

moja szwagierka dokarmia swojego synka i ma pewne problemy - moze wam tez przydadza sie pewne wskazówki ktore dostalam od logopedy:

WSKAZÓWKI PRZY KARMIENIU DZIECI

· Gdy głowa jest odgięta do tyłu bardzo trudno jest zamknąć usta i połknąć
· Nie wolno karmić leżącego dziecka
· Nie wolno zginać na siłę głowy w przód; powoduje to wzrost tendencji do odchylania jej w tył
· Jeśli dziecko jest w stanie siedzieć , to lepiej karmić je na siedząco a nie w pozycji półleżącej
· Stopy dziecka winny być podparte; kolana i biodra zgięte pod kątem prostym; barki nieznacznie wysunięte w przód w stosunku do bioder
· Jeżeli dziecko nie potrafi samodzielnie kontrolować głowy, nie wolno pozostawiać jej bez podparcia
· Nie wolno pozwolić by dziecko ześlizgiwało się z krzesła i wyrzucało do przodu proste nogi
· Nie należy zbierać pokarmu łyżeczką z okolicy ust; używać do tego celu ręcznika, chustki itp. Należy robić to delikatnie dotykając (punktowo) twarzy, a nie wycierać
· Nie należy obcierać pokarmu z łyżki o górną wargę
· Na łyżeczce może znajdować się niewielka ilość pokarmu
· Nie należy wkładać łyżeczki zbyt głęboko do ust. Dziecko nie wykorzystuje wtedy języka i może się zakrztusić
· Łyżeczkę układać na środek języka wykonując jednocześnie delikatny ucisk ku dołowi i w tył. UWAGA!: zbyt mocny ucisk może wywołać odruch wymiotny. Kontroluj wargi i żuchwę układając kciuk na policzku, palec wskazujący nad górną wargą, środkowy pod dolną a pozostałe palce na podbródku. Łatwiej to zrobić stojąc za dzieckiem. Aby „sprowokować” górną wargę do prawidłowej funkcji można wykonywać palcem wskazującym obrotowy ruch od nasady nosa w dół do ust. Powoduje to wydłużenie wargi, a w konsekwencji prawidłowe ściąganie pokarmu z łyżeczki

Ło matko!!. Jakie to skomplikowane, zwłaszcza ostatni punkt.

Ja zaczęłam z jabłkiem. Były pierwsze dwie łyżeczki i chyba smakowało:-)

Ostatnia edycja:
Mądrze to napisane. Ale ciężkie w prawidłowej realizacji :sorry2:

Wszystkie dostają jakieś paczki. Jak nie z hippa, to z nestle itd. A my?? Nic nie dostałyśmy ... :baffled:

reklama
A ja po zalogowaniu się dostałam z Hippa i właśnie idzie do mnie z Nutrica i Nestle :-). Nutrica do tygodnia mam dostać, a w Nestle za około miesiąc, bo tak wysyłki mają.

Do góry